Nyheter

Pingstledaren: Vi kommer inte att röra äktenskapssynen

“Om man lever ett liv som är på tvärs med förkunnelsen, så har man förmodligen inte förtroendet” säger pingstföreståndaren Daniel Alm efter Niklas Piensohos uppmärksammade bibelstudium rörande synen på hbtq-personer i församlingen.

Daniel Alm.
Pingsts föreståndare Daniel Alm.
Publisert Sist oppdatert

En person som lever i en samkönad relation har förmodligen inte det förtroende som krävs för att ha ledaruppdrag inom pingst. Det säger pingstföreståndaren Daniel Alm.

Nej, Daniel Alm har inte sett det bibelstudium som Filadelfiakyrkans pastor Niklas Piensoho höll i onsdags, där han talade om samkönade relationer och uttryckte en viss acceptans för personer i ledande uppdrag som lever i samkönade relationer.

– Tyvärr, och det ligger ingen ovilja i det, men jag hinner inte följa upp allt vad alla lokala församlingar gör, och sen har jag haft intensiva veckor. Däremot så har Niklas och jag en pågående dialog, säger Daniel Alm till Dagen.

Niklas Piensoho säger bland annat att det är svårt att veta om man som kyrka leds av tidsandan eller av den helige Ande när man börjar vrida och vända på till exempel hbtq-frågan. Hur ser du på det?

– Det har alltid varit en uppgift för förkunnare att försöka förstå de eviga sanningarna i vår tid och i vår kontext, det är inget nytt i det, säger Daniel Alm.

– Med det sagt ser vi inte på Bibeln som vilken text som helst, utan det är en uppenbarelse som vi måste förhålla oss till med respekt. Vi gör inte som vi vill med texten, utan det är texten som ska förändra oss. Samtidsperspektivet kan aldrig vara det primära, utan det är evighetsperspektivet som är det primära.

– Det betyder att man ska tänka sig noga för och vara noggrann, så att man inte använder nutiden som tolkningsnyckel till skrifterna.

Har det blivit ett för stort fokus på frågan om samkönade relationer inom kyrkan?

– Vårt uppdrag är ju inte hbtq-frågorna, utan vårt uppdrag är att ge evangelium till människor, och det inkluderar hbtq-personer. Att man rör vid detta på något sätt har jag inget emot, men det är inte kyrkans primära fråga, utan det är evangelisation, missionen, att nå ut och bygga församlingar. Det är det primära, och jag tror inte att några etiska frågor ska överordnas grunduppdraget för en församling. Sedan har detta med människor att göra, och människor har behov. Det behöver finnas någon form av dialog. Men vi är en kyrka som utgår från tro, inte från rättigheter, och anser heller inte att alla andra måste tro som vi.

Om en församling skulle byta fot i den här frågan, får man förändra sin relation till Pingst. Pingst flyttar inte på sig. Det är en vald samverkan.

Daniel Alm

– Det vi har tro för när det gäller vigslar och äktenskap är att äktenskapet är för en man och en kvinna, det är det som gäller i förhållande också till Filadelfia, och det definierar vilka som kommer i fråga för ledarskap.

Ställer sig pingstförsamlingarna olika i de här frågan?

– Vi har ju det i vårt namn [Pingst FFS] att varje församling är fri i samverkan. Och det betyder att om en församling skulle byta fot i den här frågan, får man förändra sin relation till Pingst. Pingst flyttar inte på sig. Det är en vald samverkan.

– Men det uppfattar jag heller inte att Filadelfia har för avsikt att göra, utan det är andra frågor [Niklas Piensoho] rör vid. Jag uppskattar att man vill bedriva bibelstudier och diskutera. Det kommer inte att vända upp och ner på vår syn på homosexualitet.

Niklas Piensoho håller i ett bibelstudium i Filadelfiakyrkan, Stockholm, där han adresserar frågan om homosexuellas plats i församlingen.
Niklas Piensoho höll ett bibelstudium i Filadelfiakyrkan, Stockholm, där han adresserade frågan om homosexuellas plats i församlingen.

Kan en person som lever i en samkönad relation ha förtroendeuppdrag inom pingst?

– Det är just förtroende det handlar om. Det blir helt fel om man börjar att se på till exempel kön och sexuell läggning eller etnicitet. Vi börjar aldrig där, utan vi hittar människor med kallelse, med karaktär och så klart med kompetens för sin uppgift, som älskar Kristus.

– Sen måste man ha förtroende i sin församling. Och om man lever ett liv som är på tvärs med förkunnelsen, så har man förmodligen inte förtroendet, det blir logiken. Men det har inte med sex att göra, utan förtroende, kopplat till personens karaktär men också till församlingens karaktär och församlingens tro. Det måste harmoniera på något sätt.

Varför är det ett så stort fokus på den här frågan nu, tror du?

– Det är ett väldigt stort fokus i samhället, och ett slags hbtq-paradigm. Och det kommer vi inom pingst inte låta sätta vår agenda. Vi kommer att ägna oss åt evangeliet och sedan får vi hantera människor pastoralt, säger Daniel Alm.

Niklas har valt att pröva sitt sätt, andra gör mer som jag, att man fokuserar på det centrala i tron och mer hanterar dessa frågor pastoralt och i dialog,

Daniel Alm

– Pingst är på en bra plats i de här frågorna. Vi kommer inte att röra äktenskapssynen, den ligger där den ligger. Utan det handlar om hur man förhåller sig till enskilda människor, och där kan man som församling jobba på olika sätt. Niklas har valt att pröva sitt sätt, andra gör mer som jag, att man fokuserar på det centrala i tron och mer hanterar dessa frågor pastoralt och i dialog, och inte så mycket i undervisning. Det är olika tillvägagångssätt.

– Men vi kommer inte att rösta i teologiska frågor, det hoppas jag att ingen enda pingstförsamling ger sig på, för det slutar alltid i splittring.

Powered by Labrador CMS