Nyheter
Pingstpastor Nabils systrar i gråt när Turkiet går till attack
Pingstpastor Nabil Hermés från Södertälje har två systrar i Qamishli i norra Syrien som nu attackeras av Turkiet. – Mina systrar gråter, är rädda och vill fly. Jag uppmanar alla kristna i Sverige att be för norra Syrien, säger han.

Nabil Hermés befinner sig sedan några dagar i Damaskus i Syrien på grund av att han har en bror som är sjuk. Han bor annars i Sverige sedan över 20 års tid och har jobbat som pingstpastor i Södertälje och i Filadelfia, Stockholm.
Hans födelsestad Qamishli i nordöstra Syrien, precis vid gränsen till Turkiet, är en av de städer som nu attackeras av Turkiet, sedan USA:s Donald Trump givit klartecken att han inte tänker ingripa.
– Oroligheterna ökar för varje timma berättar mina systrar, säger Nabil Hermés efter att ha pratat med Qamishli på torsdagseftermiddagen.
Dagen når honom på telefon i Damaskus.
Bomber hördes över staden
Han ringer systrarna varannan timma, och har också pratat med pastorn i den presbyterianska församling där han är uppväxt, liksom med muslimska familjer i staden.
– Norra delen av Qamishli bombades natten till torsdag. Det hördes i hela staden. En familj som bor nära gränsen till Turkiet dog på grund av en raket som kom till deras hem.
Flyr till Beirut
Och nu flyr människor från området.
– Några familjer lämnade staden i morse och tog sig via Damaskus till Beirut i Libanon. Därifrån ska de vidare till Europa. Men de familjer som inte har några pengar blir kvar, säger Nabil Hermés.
I det kurddominerade området finns en kristen minoritet som Nabil Hermés släktingar tillhör. Hans äldre syster är exempelvis rädd att hennes vuxna son ska gripas och skickas ut som militär i striderna av kurdiska grupper.
Läs mer Trump drar sig tillbaka från Syrien: "Han förlorar sitt himmelska mandat"
"Erdogan hotar området"
Släktingarna har berättat att det under torsdagen hölls en stor demonstration i staden mot Turkiet och mot regimen i Syrien. Men andra vågar sig inte ut från sina hem.
– Både kristna och muslimska familjer som jag känner är rädda för Erdogan. Han hotar hela området.
I den församling som Nabil Hermés familj tillhör finns i dag ett 30-tal familjer kvar. Innan inbördeskriget i Syrien startade för åtta år sedan var de cirka 100 familjer. Många har alltså redan flytt utomlands, och det är dit fler nu vill, uppger han.
Predikade i Damaskus
I söndags predikade Nabil Hermés i en presbyteriansk kyrka i Damaskus, och ska göra så även de två kommande söndagarna innan han reser hem till Södertälje igen. I huvudstaden märker han inget av striderna, mer än på tv, och att de kristna vännerna är mycket oroliga för sina släktingars skull.
Han hade tänkt åka till sin hemstad, men har nu bestämt sig för att stanna i Damaskus efter att ha bett till Gud om saken.
– Jag uppmanar svenska folket och regeringen att försöka skydda den kristna minoriteten i Qamishli och att försöka hjälpa dem som vill lämna staden.
– Jag uppmanar alla församlingar att lyfta upp norra Syrien i bön inför Herren, säger Nabil Hermés.
Läs även Felicia Ferreira: Hög tid för annat vapen i Syrienkriget: Bön