Nyheter
Pingstpastor om Knutbyutredning: Varnar för nya läror
Andreas Wessman ska analysera bibelsyn och bibelbruk med Knutby Filadelfia som exempel

Ur ett teologiskt perspektiv är Knutby Filadelfia mest känt för Krist brud-läran. Andreas Wessman, föreståndare i pingstförsamlingen Europaporten i Malmö, menar att varningsklockor bör ringa om en helt ny lära introduceras.
Tongivande personer i Knutby Filadelfia har berättat om hur de gärna prövade nya tolkningar av bibeltexter i den innersta församlingskretsen. En sådan var att Kristi brud kanske inte var Kyrkan med stort K utan en specifik person – Åsa Waldau.
Detta fick stora och negativa konsekvenser för församlingen.
– Om någon presenterar en helt ny lära bör man dra öronen åt sig och landa i en ekumenisk hållning som andra kyrkor står bakom, säger Andreas Wessman till Dagen.
Han nämner Efesierbrevet, kapitel 3. Där uppmanar Paulus efesierna att stå fasta och vara stadigt rotade så att de tillsammans med alla de heliga förmår fatta bredden och längden och höjden och djupet av Kristi kärlek.
“Karismatisk dynamisk bibelsyn”
Pingstpastorn är en av skribenterna som har anlitats för ett nytt forskningsprojekt där fokus ligger på Knutby Filadelfia. Andreas Wessman speciella ansvarsområde berör bibelsyn och bibelbruk. Han skriver tillsammans med Joel MacInnes från Göteborg.
En av frågorna som de ska titta på är hur förhållandet mellan en biblicistisk bibelsyn (bokstavstrogenhet) och en pragmatisk/dynamisk praktik ser ut och hur pingströrelsen hanterar detta.
– Jag har alltid varit stolt över att tillhöra en kyrka med en karismatisk dynamisk bibelsyn, säger han och jämför med Kristen fundamentalism-rörelsen i USA som på 1920-talet tog avstånd från pingströrelsen eftersom pingstvännerna ansågs ha en för liberal bibeltolkning. Med liberal tolkning menas här att pingstvännerna tillämpade texten på ett sätt som ansågs ligga långt ifrån den ursprungliga intentionen hos författaren.
Viktigt att vara grundad i Bibeln
Andreas Wessman talar om utmaningen mellan att å enda sidan förstå Guds ord utifrån den ursprungliga kommunikationen mellan författare och mottagare och att å andra sidan tro att Bibeln har något att säga i vår tid utifrån tolkning och uppenbarelse.
– Vi tänker att det som hände i Apostlagärningarna även hände på Azusa Street och att det kan hända i dag, säger han men tillägger att det gäller att vara vaksam så att inte religiositeten blir osund.
– Det är viktigt att varje kristen är grundad i Bibeln. Annars blir man lätt vilseledd.
Osunt ledarskap finns både innanför och utanför kyrkorna. Men Andreas Wessman konstaterar att det finns en uppenbar risk att problemen förvärras av att kristna, till skillnad från exempelvis despotiska företagsledare, väver in Gud i ekvationen.
Nu har Andreas Wessman och Joel MacInnes fått i uppdrag att med 7 000 ord beskriva vilka lärdomar om bibelsyn och bibelbruk som kan hämtas från Knutby Filadelfia.
– Det ska bli intressant att diskutera destruktiva mekanismer med andra, säger Andreas Wessman.