Nyheter

Pingströrelsen utbildar 10 000 själavårdare för krigstrauman

Pelle Hörnmark i bombat Lutsk: Pingströrelsen har viktig roll att hjälpa trasiga själar

Gruppbild på de tre i kommittén.
Ledarna för den kommitté hos pingstkyrkorna i Ukraina som ska jobba med traumabearbetning och själavård.
Publisert Sist oppdatert

Europamissionären Pelle Hörnmark har precis besökt Kiev och Ukraina för att diskutera med 400 pingstpastorer om hur de kan ge själavård och samtalshjälp till traumatiserade krigsoffer. Mellan 10 000 och 15 000 själasörjare hoppas pingstkyrkorna i landet kunna utbilda på myndigheternas önskan – genom svenskt och amerikanskt stöd.

Svensk pingströrelse har bidragit med generatorer, bilar, mat och kläder till krigets offer i Ukraina. Men i dagsläget är det inte främst kalla nätter och hunger som är det största problemet för ukrainarna. Landets regering ser i stället hur krigets trauman får allt fler i befolkningen att må själsligt dåligt inombords. Tidigare soldater lider av posttraumatisk stress, och andra behöver bearbeta inre sår från olika upplevelser.

– Miljontals människor har sett krigshandlingar med egna ögon. Vi själva sov i förra veckan i staden Lutsk när de bombade SKF:s kullagerfabrik på plats där, och blev väckta av flyglarmet varje natt. Vi fick en liten känsla av det som händer, men Ukrainas befolkning lever med detta hela tiden, säger Pelle Hörnmark.

Många har med sig traumatiska upplevelser från striderna i Ukraina. Här en begravning i Bucha under kriget.

Trasiga själar i kriget

Det är Ukrainas myndigheter som nu vädjar till kyrkor och organisationer om totalt 80 000 själavårdare och samtalsstödjare i krigets spår. Att landets 1 800 pingstkyrkor är en viktig samarbetspartner här är tydligt.

Regeringens ansvarige för området var med när Pelle Hörnmark och Andreas Frankner, båda representanter för Filadelfia i Stockholm, mötte 400 ukrainska pingstpastorer och kaplaner från armén för att samtala om hur man ska kunna få fram material, pedagogik och pengar.

Allt med syftet att om ett par månader kunna dra i gång utbildning och träning av pastorer, och andra lämpliga, att jobba med själavårdsarbetet – ett arbete som Hörnmark utgår från ska pågå i flera år framåt.

Söker sig till kyrkorna

– Vi räknar med att kyrkorna blir samtalscenter dit människor söker sig. I Ukraina går man inte främst till en terapeut eller psykolog, utan vänder sig till familjen eller kyrkan.

Pelle Hörnmark, halvbild, utomhus.
Pelle Hörnmark.

– Nu gäller det att först utbilda och träna människor i kyrkorna för att kunna hjälpa till med traumabearbetningen. Liksom av kaplaner som har sin plats i armén.

Även de ortodoxa kyrkorna och andra kommer att behövas för att få fram tillräckligt med samtalsstödjare och själavårdare.

Samarbete med amerikaner

De svenska pingstpastorerna besökte Ukraina ihop med en delegation på 14 personer från kristna hjälporganisationen City serve i Kalifornien, USA, med folk från universitet, näringsliv och sådana som är beredda att satsa pengar. City serve har rötter i amerikanska pingströrelsen Assemblies of God.

Filadelfia i Stockholm och Pelle Hörnmark har samarbetat med City serve under större delen av kriget och har med de djupa svenska kontakterna till Ukraina fungerat som en brygga in till pingstförsamlingarnas arbete i landet. På det sättet har pingstkyrkorna i Ukraina kunnat få betydligt mer hjälp än annars. I den amerikanska gruppen fanns bland annat traumaexperter från universitet i Los Angeles med i dialogen på plats i förra veckan.

Totalt handlar det om 20–25 miljoner kronor som förmedlades den här vägen förra året, och kanske hälften i år.

– Utmaningarna är enorma. Här blir man otroligt glad över Guds församling och den insats som kyrkorna gör, säger Pelle Hörnmark.

Powered by Labrador CMS