Nyheter
Pingsts handlingsplan ska hjälpa vid kriser och maktmissbruk
Tänkt som stöd till församlingar och anställda när det stormar kring ledaren

En förtroendekris gällande pastorn i kyrkan. Pingst har nu tagit fram ett uppdaterat handlingsprogram för vägledning kring konflikter, äktenskapskriser och maktmissbruk med mera som kan drabba församlingar och deras anställda.
När krisen är ett faktum är det lätt att bli handlingsförlamad, skriver Pingst i det drygt 20-sidiga handlingsprogram som i dagarna har distribuerats ut till själavårdsnätverk, församlingskonsulter och referensgrupper med flera i rörelsen. Det uppdaterade dokumentet är tänkt att kunna läsas som förebyggande ord i lugna tider, men också finnas till som en hjälp om krisen skulle dyka upp.
– Det är klart att det krisar lite här och var emellanåt. Överallt där människor finns, så har vi potentiella konflikter. Det tillhör livet, och även församlingslivet att vi ibland hamnar i kriser, säger Richard Svensson, verksamhetsledare för området Pingst Församling hos Pingst centralt.
Batteri av resurser
Det aktuella dokumentet vänder sig primärt till församlingsledningar, pastorer och församlingsanställda och berättar om hur Pingst FFS kan hjälpa till med ett batteri av resurser, som tillgång till församlingskonsulter och själavårdare. Detta om konflikter kring förkunnelse och annat, oegentligheter eller olika personliga problem skulle dyka upp kring en anställd och orsaka en kris i församlingen.
Handlingsprogrammet påtalar vikten av tydlighet redan från start om vem pastorn är ansvarig inför i församlingen. Sådant blir viktigt när relationer kärvar och åsikter går isär. Det uppmärksammar vidare att det är möjligt att koppla in Arbetsgivaralliansen i samband en kris om det skulle behövas.
Polisanmäl vid brott
Ibland kan en pastor eller annan församlingsanställd behöva kliva åt sidan en period medan man arbetar med att försöka återupprätta förtroendet, skrivs det i riktlinjerna. Det talas också om att församlingsledningar kan behöva urskilja vad som är allmänt tyckande, eller till och med förtal mot pastorn, och vad som verkligen är allvarliga brister i förtroendet.
Vid extrema och brottsliga fall, som ekonomiska oegentligheter eller sexuella övergrepp, är uppmaningen att inte tveka att polisanmäla.

Maktmissbruk hos en pastor är ett annat område som nämns i handlingsprogrammet, och som även kommit upp i den aktuella debatten kring ledarskap mellan kyrkohistorikern Joel Halldorf och pingstpastorn Niklas Piensoho. Detta utifrån haveriet i USA-församlingen Mars Hill Church. Någon liknande konflikt med stort K ser Richard Svensson i dag ingen motsvarighet till i Pingst i Sverige.
– Men det är klart att det finns konflikter och att det sliter och drar ibland, av olika skäl. Dokumentet speglar olika typer av situationer, säger Richard Svensson.
Vägar till återupprättelse
Han menar att kristna behöver hjälpa varandra att navigera mellan att å ena sidan bekämpa tystnadskultur och maktfullkomlighet, och samtidigt, å den andra sidan, bevara och stödja det andliga ledarskap som vågar leda på ett sunt och andligt sätt, och med böjt hjärta.
Den uppdaterade vägledningen är ett verktyg för situationer där det stormar och gör ont. Men Richard Svensson nämner också andra hjälpmedel inom Pingst för att fånga upp potentiella kriser: relationerna inom nätverket Pingst pastor, de mindre processgrupperna där, och så vidare.
I handlingsprogrammet visar Pingst också på olika vägar för att stötta och hjälpa, och att försöka återupprätta brustet förtroende för en pastor där det är möjligt.