Nyheter
Plats för spontanitet på Jesusmanifestationen
När Sveriges största ekumeniska manifestation ska arrangeras i morgon måste det finnas plats för spontanitet och improvisation. Det vet Jesusmanifestationens ordförande, Lennart Möller. - Man kan bara förbereda till en viss gräns, säger han.
Jesusmanifestationen i Stockholm kan liknas vid ett stort nät av samfund, hundratals volontärer och tillresta kristna från hela Sveriges. Spindeln i det nätet heter Lennart Möller. För fjärde året i rad är han ordförande för manifestationen som vill vara en "för-rörelse".
Lennart Möller, vice ordförande för Evangeliska fosterlandsstiftelsen och professor i medicin, har varit med i arbetet med Jesusmanifestationen sedan starten 2008. Men det första året var organisationen lösare i kanterna och det var först året efter som man utformade en ledningsgrupp där Möller sedan dess har varit ordförande.
- De här åren har varit fantastiska, säger han när Dagen ringer upp dagarna före manifestationen som äger rum i Kungsträdgården och andra delar av Stockholm.
- Jesusmanifestationen har vuxit för varje år och engagerar många människor. Sedan starten har vi fått avknoppningar både runt om i landet och internationellt. I Lettland, Danmark och Finland har liknande manifestationer dykt upp och i Norge diskuterar man det.
När vi pratar är Möller mitt i slutspurten av förberedelserna. Men allt går inte att ha kontroll över. En stor dos av spontanitet och improvisation krävs när man har att göra med så många människor, traditioner och kulturer som Jesusmanifestationen utgör.
- Eftersom det är så komplext kan vi bara förbereda det hela till en viss gräns och sedan händer det något, folk blir berörda. Det är något särskilt som händer när Guds folk möts.
Försenat brudpar
Lennart Möller ger några exempel på oväntade händelser. Förrförra året hade man planerat att mötet i Kungsträdgården skulle inledas med klockringning från den intilliggande S:t Jacobs kyrka.
- Vi försökte tajma in det. Men klockorna ringde aldrig. Så jag började tala och inleda gudstjänsten. Men mitt i att jag talade så började klockorna ringa. Det visade sig att det var vigsel, men brudparet var försenat.
Den största utmaningen i år är enligt Möller den nya bönevandringen som kommer att gå från gudstjänstplatsen i Kungsträdgården till olika stationer i staden. Polisen och myndigheter har kontaktats för allt ska flyta så smidigt som möjligt när tusentals människor vandrar genom staden i bön.
- Tidigare har vi haft flera vandringar från olika torg till Kungsträdgården. Men i år kommer vi gå genom staden och be för olika ämnen längs vägen. Vid riksdagshuset kommer vi till exempel be för makthavarna och när vi kommer till Malmskillnadsgatan för de mest utsatta i samhället.
Fokus på bön
Över huvud taget präglas årets Jesusmanifestation till stor del av bön. Ett sjuttiotal förebedjare finns på plats och likt tidigare år kommer olika språk finnas representerade under gudstjänsten. Bland annat kommer "Fader vår" att läsas på arameiska.
- Vi får mycket kontaktytor med olika grupper som vi tidigare inte sätt och vi har faktiskt väldigt roligt när vi möts. Ett exempel är den stora grupp katoliker från Polen som finns i Sverige. Att de var så många kände jag faktiskt inte till tidigare.