Nyheter

PMU samlar in trasiga mobiltelefoner för Kongo

Trasiga mobiltelefoner och surfplattor ska bli till gagn för fattiga i DR Kongo. – Det blir en vinst för klimatet och på sikt hoppas vi att det bidrar till att minska konflikterna och lidandet kring de eftertraktade mineralerna, säger Mats Hillerström, verksamhetschef för PMU second hand.

STOCKHOLM 201504245
Alf Svensson och Göran Hägglund på kristdemokraternas extra riksting på lördagen.
Foto: Pontus Lundahl / TT / 10050
PMU.
Publisert Sist oppdatert

Ibland blir gamla mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer liggande hemma till ingen nytta. I sådana elektroniska apparater finns värdefulla mineraler som tenn, wolfram, tantal och kobolt.

Mineralerna utvinns ur gruvor i bland annat Demokratiska republiken Kongo, där pingstmissionen har en lång historia och har arbetat sedan 1921. Engagemanget har fortsatt genom biståndsorganisationen PMU.

– Vi arbetar bland annat med att förebygga våld mot kvinnor och med att se till barnens bästa. De hamnar ofta i kläm mellan olika intressen som vill styra över gruvbrytningen, och riskerar i sin utsatthet till och med att hamna i slaveri, förklarar Niclas Lindgren, direktor på PMU.

Mats Hillerström.
Mats Hillerström.

Mats Hillerström, verksamhetschef för PMU:s second hand-butiker.

Konfliktmineraler

DR Kongo ligger i ett område i centrala Afrika som plågas av krig och konflikter sedan kolonialtiden. Landet är ett av världens rikaste sett till naturtillgångar, men befolkningen är en av de fattigaste på jordklotet.

– Det är lätt att förstå varför mineralerna kallas konfliktmineraler, säger Mats Hillerström till Dagen.

Han är verksamhetschef för PMU:s second hand-butiker som hamnat i fokus på ett nytt sätt.

Detta genom ett nytt samarbete med företaget Universal Avenue, som hjälper till att återvinna mineralerna ur de elektroniska apparaterna, vilket ska bidra till att gruvbrytningen minskar.

– Det blir en vinst för miljön och klimatet, men framför allt för män, barn och kvinnor, som betalar ett högt pris för de konflikter som omgärdar gruvbrytningen, säger Mats Hillerström.

Läs mer PMU: Är din smartphone ett resultat av modernt slaveri?

Men det är många som jobbar med just detta. Varför gör ni det också?

– Det stämmer att det finns flera företag som jobbar med att återvinna elektroniskt avfall. Vi inte är ensamma om just den delen att göra det här.

– Men nu gör vi det enkelt för alla att lämna ifrån sig sina gamla produkter genom att använda våra second hand-butiker, förklarar han.

Tidigare har man bara kunnat ta emot sådant som är helt och i säljbart skick. Men nu kan butikerna alltså även ta emot trasiga prylar.

– Vi på PMU vill vara med och bidra och ju fler som letar fram sina gamla produkter som oftast ligger glömda där hemma, desto större mängd konfliktmineraler tas om hand.

Med andra ord handlar det om den totala mängden och volymen men också om att överskottet från omhändertagandet av mineralerna ska gå tillbaka till Kongos folk.

– Vi stödjer de som drabbas hårdast av gruvbrytningens konsekvenser, där behövs hjälpen som mest, sammanfattar Mats Hillerström resonemanget.

Fyra butiker först ut

Till att börja med är det fyra av PMU:s second hand-butiker som tar emot den omoderna och uttjänta elektroniken. I Jönköping, Trollhättan, Alingsås och Trelleborg.

– Produkterna tas om hand av professionella samarbetspartner. Går apparaterna att reparera får vi hjälp med det. Sedan säljs produkten genom andra kanaler

– Det är bra, för då förlänger vi produkternas livslängd och det minskar behovet av att bryta ännu mer mineraler i gruvorna.

Om det inte är möjligt återvinns mineralerna. Det ekonomiska överskottet från allt detta går till PMU:s projekt i DR Kongo, som att säkerställa arbetet på Panzisjukhuset i Bukavu.

På Panzisjukhuset, som byggdes med stöd av PMU, Sida och Läkarmissionen och som varit i bruk sedan 1999, får kvinnor och barn som blivit sexuellt utnyttjade, högklassig vård och omsorg.

– Vi vill sätta fokus på hur situationen ser ut i DR Kongo och visa att vi konsumenter i Sverige faktiskt är en del av problemet. Vår konsumtion drabbar oskyldiga och redan utsatta grupper i Afrika.

Efter sommaren kommer systemet bli rikstäckande i alla PMU:s second hand-butiker. Det finns 55 sådana butiker runt om i landet.

Framtiden för sig

Det verkar som att hanteringen av mineraler ligger i tiden. Niclas Lindgren berättar att DR Kongo är världens största exportör av kobolt, som är en viktig komponent i till exempel batterier i elbilar.

– 60 procent av den kobolt som utvinns i världen kommer därifrån, och vi ser en ökad global efterfrågan.

– Så behovet av en rättfärdig brytning av Kongos rikedomar, och behovet av att ta hand om och återvinna mineraler kommer inte att minska, utan snarare handlar det om en ökning, säger han.

Niclas Lindgren har märkt av en allt större medvetenhet om att den rika världens konsumtion sker på bekostnad av någon annan. Och det är alltid de allra fattigaste och svagaste som drabbas värst.

– Många konsumenter ställer frågor och vill veta vad man kan göra för att situationen ska bli bättre. Och detta initiativ är ett steg på den vägen.

Läs mer Pingst tar fram miljöpolicy efter kritik mot hållbarhetstänk

Powered by Labrador CMS