Nyheter
PMU:s second hand har fått säga upp 200
Omkring 200 personer har fått lämna arbete eller praktik i PMU:s second hand-affärer runtom i landet. Regeringen har kommit med förslag på hur momsfrågan ska lösas, men ute i butikerna märks ännu ingen skillnad.

– Vi hade en stor grupp som jobbade här, säger Göte Burström, butikschef för PMU:s second hand-butik i Umeå, som drivs i samarbete med pingstkyrkan.
”Vi sliter varje dag”
Det var anställda, praktikanter, människor som arbetsprövade med mera. Sammanlagt har 35 personer fått gå efter att de nya momsreglerna börjat gälla, och allt färre ska nu klara av desto mer. Nu finns det kvar tio tjänster som ska bära upp butiken, tillsammans med volontärerna.
– Vi sliter varje dag för att upprätthålla det vi har, i väntan på att det vänder, säger Göte Burström.
Finansminister Magdalena Andersson (S) har haft stor press på sig att lösa frågan om momsen, som inte var ett politiskt beslut fattat i Sverige, utan Skatteverkets tolkning av ett domstolsbeslut på EU-nivå.
Gäller att härda ut
Det förslag som Magdalena Andersson lagt på bordet innebär att momsreglerna ska ändras vid årsskiftet. Nu gäller det för second hand-butikerna att härda ut.
Vad har hänt med dem som har lämnat PMU:s butik i Umeå?
– Jag har inte full koll på vad som händer med dem. Men jag tror att de fått en hel del att göra på Arbetsförmedlingen, säger Göte Burström.
”Det är beklagligt”
Roger Spjuth är ansvarig för PMU:s Second Hands verksamhet nationellt, och Umeå är bara en i raden av butiker som nu tvingats göra sig av med folk, även om det är en av de värst drabbade. Sammanlagt har ungefär 200 personer runtom i landet avslutat sin anställning, eller någon form av åtgärd, i deras verksamhet.
– Det är beklagligt att vi med nuvarande momsskattekriterier inte kan ta emot så många människor som vi önskar till våra verksamheter, säger han.
En rejäl törn
Roger Spjuth berättar att mycket av det som är centralt i PMU Second Hands verksamhet har fått sig en rejäl törn till följd av nuvarande momsbestämmelser. De har tvingats att minska på placeringar och anpassat verksamheten till de momsskatteregler som nu gäller. Även de humanitära och sociala insatserna blir lidande, i och med att överskottet från butikerna går till bistånd och sociala insatser.
Att regeringen nu har ambitionen att ändra reglerna är något som Roger Spjuth är nöjd med, även om han säger att det inte är helt säkert vart det landar.
– Det som är viktigt för oss i det perspektivet är hur man definierar ideell verksamhet mot kommersiell, säger han.
– Enligt de kriterier som Skatteverket har lagt fast gäller att vi måste ha minst 60 procents volontärandel av den totala arbetstiden, och 40 procent för övriga medarbetare, för att klara momsskattefriheten som ideell second hand.
Roger Spjuth berättar att de lokala samarbetsförsamlingarna har ansträngt sig för att öka volontärarbetstiden, och på så sätt gjort det möjligt att verksamheten fungerar under nuvarande förutsättningar.
Göte Burström.