Nyheter
Polis slog till i misstänkt prostitutionshärva - fick hjälp av kyrka
“Vi fanns bara till så att de kände att de kunde slappna av”

Förra veckan slog polisen till mot en rad massagesalonger i Västsverige där prostitution misstänks ha förekommit. Kvinnorna som tros vara brottsoffer förhördes därefter i Frälsningsarméns lokaler i centrala Göteborg.
Anledningen till att kvinnorna inte togs till polishuset utan i stället fick åka till Frälsningsarmén handlar enligt polisen om att skapa förtroende.
– Vi vet att det är en viktig framgångsfaktor i de här ärendena att vi får brottsoffer att vilja och våga prata med polisen och då har frivilligorganisationer varit en viktig del, säger Sara Svensson, gruppchef för människohandelsgruppen i Västsverige till P4 Göteborg.
– Vi fanns bara till så att de kände att de kunde slappna av. Vi småpratade med dem lite, tillägger Elsa Björkqvist, kårledare på Centrumkåren Haga Mölndal.
“Utsattheten är stor i de här fallen”
Polisen beskriver på sin webbplats insatsen mot massagesalongerna inleddes på tisdagen och slutfördes sent på kvällen. Ett hundratal medarbetare från polisregion Väst deltog, bland annat ingripandepoliser, kriminaltekniker, hundförare och poliser från regionala insatsstyrkan.
Enligt polisen har spaningsarbetet pågått under en längre period och misstankarna riktas mot massagesalonger som ska ha erbjudit sexuella tjänster under täckmanteln “thaimassage”.
Ett 20-tal kvinnor togs till Frälsningsarméns lokaler där kyrkans personal alltså fanns på plats.
– Det rör sig om utsatta kvinnor som befunnit sig i en svår situation i verksamheter där någon misstänks tjäna pengar på handeln med sexuella tjänster. Just utsattheten är stor i de här fallen, då det är den som driver massagesalongen som har kontrollen och kanske också är den som bokar kunderna. Då är det svårt för kvinnorna att dra sig ur, säger Magnus Dahl, spaningsledare vid Sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet, på polisens webbplats.
Brittisk förebild
P4 Göteborg uppger att det annorlunda upplägget med förhör av brottsoffer i kyrkan kommer från Storbritannien där polisen har arbetet på liknande sätt.
Nu ska tillvägagångssättet i Göteborg utvärderas. Kårledare Elsa Björkqvist ser gärna en fortsättning på samarbetet.
– Den här frågan är väldigt nära Frälsningsarméns arbete, mot människohandel och liknande, det står nära vår kallelse.