Nyheter

"Polisen avgör muslimska böneutrop"

Det är polisens, inte kommunens sak, att avgöra om böneutrop från en moské ska tillåtas. Det skriver sex kommunpolitiker från Botkyrka på DN Debatt.

###
Publisert Sist oppdatert

Frågan hamnade på politikernas bord när Islamiska kulturföreningen i början av 2012 lämnade in ett så kallat medborgarförslag till kommunen om tillstånd för böneutrop från moskén i Fittja.

-Enligt Botkyrka kommuns lokala ordningsföreskrifter ska tillstånd sökas hos polismyndigheten när någon vill rikta ett budskap till personer på offentliga platser genom högtalare eller liknande. Frågan ska därför inte avgöras av kommunen. I nuläget ser vi ingen anledning att ändra i kommunens lokala ordningsföreskrifter. Mot bakgrund av detta föreslår kommunstyrelsen till kommunfullmäktige att medborgarförslaget ska anses vara besvarat, säger Anna Asp, kanslichef på kommunledningsförvaltningen, i en kommentar på kommunens hemsida.

I kommunens beredning av medborgarförslaget framkom det också att detaljplanen, som antogs 1994, innehöll en skrivning om att böneutrop inte fick göras från moskén. Men vid en närmare granskning av detaljplanen konstaterade samhällsbyggnadsnämnden att skrivningen saknar stöd i gällande lagstiftning.

Stefan Dayne, kristdemokratiskt kommunalråd i Botkyrka och ledamot i samhällsbyggnadsnämnden, uttryckte redan tidigt i höstas tvivel om att kommunen skulle fatta det slutgiltiga beslutet i frågan. Han sa i stället att det var en polisiär fråga. Nu är han en av de sex gruppledare som har skrivit under debattartikeln i DN.

-Det är klart att det känns bra när kommunledningen har gått på min linje. Samtidigt tycker jag att det är konstigt att detaljplanen från 1994 inte ändras när man ändå har kommit fram till att vissa delar av den inte har någon juridisk grund, säger han till Dagen.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden ansåg samtidigt att den lokala ordningsföreskriften borde ändras så att böneutrop inte kräver polistillstånd, men kommunledningsförvaltningen sa nej.

Enligt Lotta Lundquist, kommunikationsstrateg vid polismyndigheten i Stockholms län, finns det i slutändan ändå en risk att tillståndsenheten bollar tillbaka frågan till Botkyrka kommun – om det blir tal om att bedöma ljudnivåerna på böneutropen.

-Då har vi inte något med ärendet att göra. Vi bedömer bara med hänsyn till trafik, den allmänna ordningen och säkerhet, säger hon.

I debattartikeln på DN redogör den tvärpolitiska gruppen, däribland kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S) och kommunalrådet i opposition Jimmy Baker (M), för diskussionens omfattning och hur den låtit. Upprepade gånger bedyrar undertecknarna att de står bakom religionsfriheten i Sverige.

Trots uttalandet från Lotta Lundquist säger Katarina Berggren bestämt att själva tillståndsfrågan ligger på polisens bord. Hon är däremot inte främmande för att polisen tar kontakt med kommunen i form av remissinstans – om en tillståndsansökan lämnas in.

-Jag skulle tvärt emot säga att det är ganska troligt att polisen vänder sig till oss.

Kommunstyrelsen i Botkyrka kommer att behandla ärendet på sitt möte den 4 februari. Därefter går ärendet vidare till kommunfullmäktige den 21 februari. Ismail Okur, ordförande för Islamiska kulturföreningen, var den som lämnade in medborgarförslaget om tillstånd för böneutrop från moskén. Han säger i en kort kommentar till Dagen att de inte vill uttala sig innan kommunfullmäktige har fattat beslut i frågan.

Powered by Labrador CMS