Nyheter

Polisen inför förbud mot att bränna Koranen

“Aktören med störst våldskapital bestämmer” - förbudet kommer sannolikt att överklagas

Pakistanska flickor deltar på en manifestation mot koranbränningar som är riktade i protest mot Sverige.
Publisert Sist oppdatert

På grund av den hotbild som riktas mot Sverige har polisen nu infört ett förbud mot att bränna Koranen. Förbudet gäller inte övriga heliga skrifter, som Bibeln.

Det är Dagens Nyheter som avslöjar att polisen infört ett förbud mot att bränna Koranen i hela Sverige, efter att ha fått ta del av myndighetens interna dokument. I dokumentet står det också att förbudet enbart gäller Koranen, inga andra heliga skrifter.

För att kunna införa den här typen av förbud har polisen gjort en “extensiv” tolkning av ordningslagen, där det inte räcker med att hänvisa till att man vill upprätthålla ordningen vid en eventuell koranbränning. Man även tagit hänsyn till mer abstrakta hot, som följdeffekterna av en koranbränning där en kedjereaktion skulle kunna slå mot Sverige och svenska intressen. Ett tydligt exempel är att en koranbränning skulle öka risken för ett terrorattentat. Det färska exemplet på hur det kan gå är vad som hände efter att högerextremisten Rasmus Paludan eldade upp ett exemplar av en koran utanför Turkiets ambassad, vilket väckte vrede i flera muslimska länder.

Två nej

Nu har polisen nekat två olika manifestationer där Koranen skulle ha eldats upp. I det ena fallet var det en kulturförening som ville ha en ny manifestation utanför Turkiets ambassad med det uttalade syftet att stoppa den svenska Natoanslutningen, i det andra fallet var det en man som ville bränna en koran utanför Iraks ambassad.

Att polisen nekat tillstånd kommer troligtvis att överklagas Förvaltningsrätten, där flera experter tror att polisens selektiva förbud av att elda heliga skrifter inte kommer att hålla.

Våld lönar sig

Polisen får också skarp kritik för att på det här sättet inskränka den svenska yttrandefriheten. DN:s avslöjande på nyhetsplats följs exempelvis av en kritisk ledarkommentar där Susanne Nyström konstaterar att det som polisen egentligen reagerar på inte är koranbränningen i sig, utan de reaktioner som en sådan manifestation ger upphov till. Att polisen nu väljer att förbjuda koranbränning handlar i själva verkat om att ta hänsyn till människor som vill få sin vilja igenom med hjälp av hot och våld.

“Polisens roll är trots allt att upprätthålla yttrandefriheten. Nu skapar den i stället en ny praxis, där aktören med störst våldskapital bestämmer vem som får säga vad”, skriver Susanne Nyström.

Fakta: Koranbränningar

  • Att elda upp ett exemplar av Koranen är lagligt i Sverige i enlighet med vår yttrandefrihet.
  • Flera gånger har det dock blivit kontroverser efter att Koranen eldats upp.
  • Den högerextreme Rasmus Paludan har flera gånger lyckats provocera med sina aktioner.
  • Kravaller utbröt såväl sommaren 2020 som vid påsken 2022 efter att han eldat koraner i förortsområden med stor muslimsk befolkning.
  • När han i år eldade upp Koranen utanför Turkiets ambassad väckte det också reaktioner långt utanför Sverige.
Powered by Labrador CMS