Nyheter
Polisregioner tolkar förbudet om 50-gränsen i kyrkorna helt olika
Vilka regler gäller egentligen för gudstjänster under pandemin? Svaret kan bero på var i landet du befinner dig. – Vi har fått hoppa mellan tuvorna, erkänner Björn Knutsson, gruppchef på rättsavdelningen vid Polisregion Stockholm.

Ända sedan regeringen beslutade i mars att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 50 personer har kyrkorna haft en viktig regel att förhålla sig till. Ändå har förbudet lett till förvirring. Det måste nämligen översättas till en konkret tolkning av Polismyndigheten, som har i uppgift att se till att förbudet efterlevs. I det tolkningsutrymmet kan det uppstå märkligheter.
Det har Johan Lundgren, ungdomspräst i EFS-kyrkan i Skellefteå, fått erfara. När församlingen ville arrangera gudstjänst i församlingens ena lokal och samtidigt streama den på storbildsskärm i den andra beslöt de sig för att kolla med polisen för säkerhets skull.
– Det är nog gott och väl 50 meter mellan lokalerna, men vi delar parkering så vi ville höra av oss ifall det skulle se konstigt ut med många bilar, säger Johan Lundgren.
Polisen i Skellefteå meddelande dock att det inte var tillåtet att streama den pågående gudstjänsten i en annan lokal. Anledningen: det räknades som ett och samma evenemang.
– Däremot gick det bra att visa förra söndagens gudstjänst eftersom det då hade räknats som två separata tillställningar, säger Lundgren med en lätt suck.
Läs ocksåKyrkor vill ha klara besked från Folkhälsomyndigheten om gudstjänstfirande

Johan Lundgren, präst i EFS-kyrkan, Skellefteå.
Andra besked
I Skåne har kyrkorna fått andra besked. Där går det bra att ordna parallella evenemang så länge lokalerna är helt åtskilda med separata ingångar, säger Niclas Ljung, föreståndare för Immanuelskyrkan i Malmö.
– Det verkar vara väldigt olika mellan olika regioner, sammanfattar han.
En annan fråga som har förvirrat kyrkorna är vilka som egentligen räknas till de 50 tillåtna personer. På polisens hemsida står det tydligt att teater- och sportevenemang kan räkna bort ensemblen eller utövarna från gränsen. Vad som gäller för medverkande i gudstjänsten har däremot inte förtydligats och beskeden har varierat mellan olika polisregioner.
Läs ävenJudith Fagrell: Vi väljer att stänga kyrkan för att vi är rädda och bekväma
Skickad till jurister
Björn Knutsson, gruppchef vid rättsenhet Polisregion Stockholm, medger att reglerna för gudstjänster kan variera beroende på vilken region som gör tolkningen. En av svårigheterna i att hitta en konsekvent linje är att kyrkliga evenemang i normala fall sällan faller under polisens bevakningsområde.
– Det här att bevaka gudstjänster är helt nytt för oss. Vi har fått hoppa mellan tuvorna. Det kan bidra till att svaren har varierat mellan olika regioner, säger Knutsson.
Nu ska reglerna tolkas centralt för att undvika motstridiga direktiv över landet.
– Vi har skickat frågan till våra jurister som ska återkomma i veckan med mer exakta besked, säger Knutsson.
Läs ocksåAmanda Lind: Kyrkor kan få undantag från 50-gränsen - om reglerna följs