Nyheter
Politik, kristen tro och sambatakter - hur bra är Brasilien i fotbolls-VM?
Brasilien törstar efter guld i Qatar - tjugo år sedan senaste VM-triumfen

Tjugo år har gått sedan Brasilien vann VM-guld i fotboll senast. Det landslag som bär en hel nations förväntningar på sina axlar i Qatar är samtidigt ett av världens mest politiserade landslag.
Hur går detta ihop med att flera av spelarna – som Neymar – är evangelikala kristna och öppet stöder högernationalisten Bolsonaro medan andra i laget förespråkar vänsterledaren Lula? Kan detta stoppa en brasiliansk sambakarneval efter VM-finalen den 18 december?
I det brasilianska laget finns många stjärnspelare som är beredda att offra mycket för att nå ära och framgång. Det innebär också att spelarna är stora egon som inte alltid drar åt samma håll.
I de inledande VM-matcherna har inga sprickor märkts i lagbygget. Brassarna har mer eller mindre lekt med sina motståndare. Som i kvartsfinalen mot Sydkorea där matchen i praktiken var avgjord redan efter första halvlek.
Efter varje mål har Neymar och hans lagkamrater förenats i en sedvanligt glädjefylld gemensam sambadans. Som bara brassar kan. Innebär det att allt är frid och fröjd? Att truppen är sammansvetsad som aldrig förr? Förspelet till VM har i varje fall pekat i en delvis annan riktning.
Politiserat landslag
Tidigare har få fotbollsspelare i Brasilien öppet tagit politisk ställning, men så är inte fallet längre. I spetsen för nyordningen har Neymar gått. Brasiliens okrönte fotbollskung har sedan länge tagit över stjärnglorian efter legendarer som Pelé, Ronaldo, Ronaldinho, och Kaká.
I presidentvalet nyligen tog Neymar tydligt parti för den sittande presidenten och högernationalisten Jair Bolsonaro. Och flera andra spelare följde efter. Nyhetsbyrån Reuters nämner veteranen Dani Alves och lagkaptenen Thiago Silva.
I ett uppmärksammat inlägg på Youtube backade Neymar upp Bolsonaro inför den avgörande omgången i presidentvalet. Och i en direktsänd chatt på sociala medier lovade PSG-spelaren att tillägna Bolsonaro sitt första mål i VM-turneringen.
Detta ställningstagande har gjort Neymar ännu mer kontroversiell. Alla brasilianare har en åsikt om honom. Han är älskad av många, och hatad av andra.
Hur det kommer sig att Neymar, och flera andra av toppspelarna i det brasilianska landslaget, går i armkrok med den kritiserade presidenten Bolsonaro, finns flera förklaringar till.

Lever isolerade liv
En förklaring är att Neymar och andra välbetalda fotbollsarbetare lever isolerade från vanliga människors vardag. Det menar journalisten Andrew Downie i en krönika i The Spectator:
“Toppspelarna åker i sina dyra bilar och privatplan, från och till sina hem, träningsanläggningar, hotell och fotbollsarenor. Få ser med egna ögon hur Bolsonaros politik har lett till att regnskogen i Amazonas skövlas, att fler blir fattiga och att 700 000 dött av covid,” skriver Downie.
Till saken hör också att Neymar, precis som flera andra spelare i Brasiliens VM-trupp däribland målvakten Alisson, är evangelikala kristna. En karismatisk rörelse som vuxit starkt under de senaste åren och som numera kan räkna in ungefär en tredjedel av alla invånare i Brasilien, rapporterar Die Welt.
Tar parti för Lula
Andra spelare i VM-truppen ställer sig bakom vänsterledaren Lula da Silva, som vann presidentvalet i oktober. Fotbollskanalen nämner Richarlison som ett exempel på detta.
Tottenham-spelaren, som gjorde VM:s hittills snyggaste mål mot Schweiz i gruppspelet, tackar Gud för att han över huvud taget kan delta i mästerskapet. En skada i en ligamatch i oktober hotade Richarlisons medverkan i VM-slutspelet.
– För några veckor sedan grät jag, eftersom jag inte visste om jag skulle kunna åka till VM, berättar han på det brasilianska fotbollsförbundet CBF:s hemsida som citeras av Sportsmax. Beskedet från läkarna kom som en befrielse, vadskadan skulle hinna läka lagom till VM-starten:
– Gud såg att jag kämpade för att komma tillbaka från skadan. Gud såg att jag gjorde allt jag kunde för att bli frisk. Gud såg att jag verkligen ville vara med i VM, säger Richarlison i ett svårtolkat uttalande.
“Gud är brasilianare”
Att fotbollsspelare tackar Gud för segrar och framgång är vanligt. Men när skador som hindrar spel inträffar, eller när laget förlorar, lyser den typen av uttalanden nästan alltid med sin frånvaro. Detta gäller även brasilianska fotbollsspelare, som oftare är öppna med sin kristna tro än många andra.
Inte konstigt att det därför ibland brukar sägas att “Gud är brasilianare”. Brasilien är fortfarande det land i världen som har flest katoliker. Även om antalet katoliker har blivit färre på senare år, har Katolska kyrkan en stark ställning i många brasilianares liv.
Förbundskaptenen Tite har ibland med sig rosenkransen (radbandet), vilket Aletheia tolkar som ett uttryck för hans katolska övertygelse.
Vägrar träffa Bolsonaro
Tite, som lett Brasiliens fotbollslandslag sedan 2016, har beklagat politiseringen av det folkkära landslaget. Dock utan att specifikt nämna Neymar.
Förbundskaptenen har även lovat att han inte kommer att träffa Bolsonaro om Brasilien vinner VM-guld i Qatar, rapporterar ESPN. Om så skulle ske blir han den förste världsmästartränaren för det brasilianska fotbollslandslaget, som avböjer en sådan inbjudan.
Ända sedan Brasiliens första VM-guld i Sverige 1958 har det varit tradition att hela världsmästartruppen, inklusive spelare, tränare och ledare, besöker presidenten i huvudstaden Brasilia för att bli hyllade.
Jair Bolsonaro är landets president till och med den 31 december, alltså två veckor efter VM-finalen.
För att inte orsaka onödig splittring ska Tite också ha sagt att han inte heller tänker fira en eventuell VM-triumf med Bolsonaros antagonist Lula da Silva, som tar över presidentskapet den 1 januari nästa år.
Bön om sammanhållning
Frågan om och i så fall hur politiseringen – och där kanske även skilda uppfattningar om tro mellan evangelikala kristna och katoliker är ytterligare en faktor att ha med i beräkningen – påverkar det brasilianska landslagets möjligheter att gräva guld i Qatar, är svårbesvarad.
ESPN tolkar situationen så här: “214 miljoner brasilianare hoppas att sammanhållningen mellan spelarna är intakt, att bandet inte är brutet. Folkets bön är att de skiljelinjer som finns inte går på djupet och att dessa i så fall läggs åt sidan under VM i Qatar.”
“Politik får inte sätta käppar i hjulet för nationens törst efter ett sjätte VM-guld”.
En varning är därmed utfärdad till Kroatien, som står för motståndet i fredagens VM-kvartsfinal.