Nyheter

Politiker fortsätter ta upp dödshjälp i riksdagen

Ger inte upp försöken att få till en parlamentarisk utredning

Publisert Sist oppdatert

Även i år motionerar enskilda moderater, centerpartister, sverigedemokrater och miljöpartister om att låta utreda möjligheten till läkarassisterad dödshjälp i Sverige.

Läkarförbunden vill att en fördjupad medicinsk-etisk analys föregår en statlig utredning.

Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Moderaterna är de riksdagspartier som fortfarande är emot tanken på att låta utreda möjligheten till dödshjälp i Sverige. Ändå har enskilda moderater genom åren tryckt på i frågan.

“Vi tillåter inte att våra djur lider i onödan när slutet är nära och det borde vara lika självklart att man som människa ges möjligheten att själv bestämma när det helt enkelt räcker,” skriver Ann-Sofie Lifvenhage (M) när hon för fjärde året i rad motionerar om saken.

Flera av årets motionärer hänvisar till läkaren Staffan Bergström, som tidigare i höst fråntogs sin läkarlegitimation efter att ha hjälpt en ALS-sjuk man att ta sitt eget liv.

“Inte valt att födas”

Liberalerna, som förklarat att man önskar se en utredning av dödshjälp, motionerar inte om detta i år. Nu har också en av de Liberaler som ofta lyft frågan gått i pension, Barbro Westerholm.

– Vi har inte valt att födas. Men när vi når myndighetsåldern ska vi vara fria att leva våra liv som vi själva önskar. Det är därför jag också kommer att arbeta för en parlamentarisk utredning om dödshjälp, sa hon när hon avtackades i riksdagen i somras.

Miljöpartister har i flera år motionerat om att låta utreda dödshjälp. Ändå skapade det debatt i sociala medier när Härryda-Posten valde att intervjua valkretsens företrädare i riksdagen, Janine Alm Ericson, om varför hon vill låta undersöka förutsättningarna för dödshjälp.

– Det finns andra länder som har dödshjälp och Miljöpartiet tycker att det är dags att vi tar ett ordentligt grepp om frågan, säger hon bland annat.

Den tidigare regeringen förklarade senast våren 2021 att man inte hade några planer på att tillsätta en utredning om rätt till dödshjälp.

Vill ha fördjupad analys

De två yrkesföreningarna för läkare i Sverige, Läkarförbundet och Läkaresällskapet, ser olika på dödshjälp. Läkarförbundet är i grunden negativt inställt och har hittills inte varit intresserat av en parlamentarisk utredning, med argumentet till att en sådan syftar till att ändra lagar.

Tidigare i år enades de dock om att gemensamt vända sig till Statens medicinsk-etiska råd, Smer, och bland annat be myndigheten att uppdatera sin fem år gamla rapport om dödshjälp, skriver Läkartidningen.

Dessutom vill organisationerna att Smer ska göra en “etisk analys av värdekonflikter vid införande och praktiserande av dödshjälp”, liksom en översikt av hur man i andra länder löst frågan om läkarnas rätt att avstå från att medverka till dödshjälp.

Fakta: Dödshjälp

  • Dödshjälp kan ses som en samlingsterm för åtgärder i vården där man efter ett uttryckligt önskemål från en patient ger läkemedel i dödlig dos i avsikt att orsaka patientens död.
  • Om patientens läkare utför den avgörande handlingen som leder till patientens död, till exempel genom en spruta, kallas det för eutanasi.
  • Om patienten själv utför den avgörande handlingen, genom att inta ett läkemedel, kallas det för assisterat döende.
  • Att avsluta livsuppehållande behandling på en patients begäran definieras inte som dödshjälp, eftersom man då inte ger en insats utan avstår från en insats.
  • Medhjälp till självmord är inte brottsligt i Sverige. Men läkare och annan vårdpersonal ska enligt patientsäkerhetslagen utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.
  • Källa: Statens medicinsk-etiska råd, Smer
Powered by Labrador CMS