Nyheter

Politiker oense kring ändringar i skollagen

Utbildningsministern har antytt att en ändring av skollagen kan bli nödvändig. Nu säger även flera av ledamöterna i utbildningsutskottet att de vill se över lagstiftningen, enligt Dagens rundringning.

Publisert Sist oppdatert

Riksdagens utbildningsutskott består av 17 ledamöter. Utskottet ansvarar för att gå igenom ärenden som rör förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg, skolväsendet, högre utbildning och forskning samt studiestöd. De kan också väcka förslag till nya lagar hos riksdagen – så kallade utskottsinitiativ. Ingen av ledamöterna vill i dag gå så långt, men flera uttrycker en frustration över att diskussionerna runt om i landets skolor och kyrkor inte verkar ta slut.

– Eftersom det uppenbarligen finns oklarheter skulle jag inte ha något emot ett förtydligande i skollagen, säger folkpartisten Roger Haddad, till Dagen.

Inte nöjd

– Jag är inte nöjd med hur det ser ut i dag och jag är tveksam till lagstiftningens utformning, men jag har inte landat i frågan om vi behöver se över lagen eller om det räcker med andra typer av skrivningar, säger moderaten Jan Ericson.

I juli 2011 infördes den nya skollagen som är grunden till de aktuella diskussionerna om skolavslutningar och andra skolsamlingar i kyrkor.

Utbildningsminister Jan Björklund har flera gånger förklarat att man får sjunga psalmer i kyrkan på skolavslutningen, att prästen får läsa upp julevangeliet och referera till Bibeln och berätta varför vi firar jul. Men när Skolverket samtidigt uppger att samlingarna inte får innehålla religiösa inslag som bön, välsignelse, trosbekännelse, predikan eller annan form av förkunnelse menar många att informationen är motstridig.

Under veckan har flera ministrar, bland annat Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund, sagt att en lagändring kan vara nödvändig. Jan Björklund har samtidigt uttryckt en frustration över Skolverkets tolkning av lagen som han kallar ”nervös” och som han menar ”sätter för strikta gränser”. Utbildningsministern har också, om än motvilligt, öppnat för en översyn av lagstiftningen.

”Tramsig debatt”

– Om den här tramsiga debatten fortsätter år efter år är jag helt beredd att se över skollagen, även om jag tycker att den redan nu ger utrymme för psalmer och julevangelium i kyrkan vid skolavslutningen.

En majoritet av utbildningsutskottets 17 ledamöter anser fortfarande att dagens skollag är tillräcklig. Flera pekar på att de lokala skolorna och kyrkorna borde kunna hitta sätt att förhålla sig till varandra. Men totalt sett är det ändå tydligt att ledamöterna från regeringspartierna, samt Sverigedemokraterna, är mer positiva till en översyn av lagstiftningen.

– Jag tycker egentligen att lagstiftningen är tillräckligt tydlig, men om nu Skolverket ger tveksamma riktlinjer så måste vi kanske ändå skärpa lagstiftningen. Men egentligen tycker jag alltså inte att det borde vara nödvändigt, säger till exempel kristdemokraten Yvonne Andersson.

Powered by Labrador CMS