Nyheter

Politiker slöt upp för att manifestera mot antisemitism

Marco Strömberg om situationen för judar i Sverige: Det är skarpt läge nu • Hanif Bali (M): De som hatar judarna är för många för att judarna själva ska lösa problemet.

På Förintelsens minnesdag genomfördes en manifestation mot antisemitism på Norrmalmstorg i Stockholm.
På Förintelsens minnesdag genomfördes en manifestation mot antisemitism på Norrmalmstorg i Stockholm.
Publisert Sist oppdatert

Norrmalmstorg i centrala Stockholm fylldes på lördagen – då Förintelsens minnesdag uppmärksammades – av israeliska flaggor. Och från scenen talade en rad politiker och kristna företrädare om behovet av att inte blunda för antisemitismen som finns runt om i samhället.

– Det känns väldigt bra, säger konferenciern Marco Strömberg till Dagen efter manifestationen.

Att det blåste kallt och att den lågt stående januarisolen skymdes av intilliggande byggnader gjorde inte så mycket. Människorna som hade tagit sig till Norrmalmstorg för att visa sitt stöd för Sveriges judar kunde ändå glädja sig över gemenskapen.

Arrangemanget, som anordnades bara några hundra meter från Stora synagogan vid Berzelii park, lockade människor ända från Kiruna i norr och redan i sitt inledningsanförande tackade Marco Strömberg för det stora engagemanget.

Kan konstaterade att ett lock har lyfts av efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober och att omfattningen av antisemitismen i Sverige har blivit uppenbar.

– Det är skarpt läge nu, sa han.

På Förintelsens minnesdag genomfördes en manifestation mot antisemitism på Norrmalmstorg i Stockholm.
Marco Strömberg.

Civilkurage viktigt

En majoritet av riksdagspartierna fanns representerade bland talarna. Först ut var Kristdemokraternas Mikael Oscarsson. Han betonade vikten av att visa att hatet mot judarna i Sverige inte är obesvarat och han konstaterade att Israelkritik ofta bottnar i en dold antisemitism. Den tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Widar Andersson beskrev antisemitismen som ett ”gift i vårt samhälle”. I likhet med flera andra talare konstaterade han att utbildning är bra, men att det inte räcker för att få bukt med antisemitismen.

– Det som bygger anständiga samhällen är civilkurage, sa han.

Enligt riksdagsledamoten Ilona Szatmari Waldau (V) har det pågående kriget i Gaza utnyttjats av de som är emot judar. Hon noterade att judar i Sverige inte kan hållas ansvariga för det som händer i Israel – det ansvaret har den israeliska staten.

En annan talare, moderaten Hanif Bali, beklagade att situationen för judar i Sverige blir allt mer pressad och han uppmanade alla att agera.

– Judarna i Sverige är för få och de som hatar dem är för många för att judarna själva ska lösa problemet. Det måste vi alla göra.

NMR försökte störa

Förintelsens minnesdag uppmärksammades årligen runt om i världen den 27 januari – det datum år 1945 då koncentrations- och förintelselägret Auschwitz befriades av sovjetiska Röda armén. I Stockholm arrangerades bland annat en minneshögtid i Stora synagogan samt en minnesceremoni i Eric Ericsson-hallen.

Men samtidigt som kungafamiljen och regeringsföreträdare närvarade på dessa tillställningar arrangerades också en stor pro-palestinsk demonstration i centrala Stockholm. Enligt TV4 gick tusentals personer genom huvudstaden fram till utrikesdepartementet med uppmaningar till statsminister Ulf Kristersson att avgå, och krav på regeringen att agera för den palestinska civilbefolkningen.

Av detta märktes inget på Norrmalmstorg. Inte en enda palestinsk flagga syntes till. Men mitt under den pågående manifestationen dök en mindre grupp från Nordiska motståndsrörelsen upp. Männen, en handfull till antalet, placerade sig på andra sidan Hamngatan varifrån de gjorde sitt bästa för att störa de inbjudna talarna.

På Förintelsens minnesdag genomfördes en manifestation mot antisemitism på Norrmalmstorg i Stockholm.
En mindre grupp från Nordiska motståndsrörelsen försökte störa manifestationen mot antisemitism på Norrmalmstorg i Stockholm.

Riksdagsledamoten Amanda Lind (MP) adresserade NMR:s närvaro när hon slog fast att det är en skam att judar känner sig rädda i Sverige.

– Det är en skam att se flaggorna där på andra sidan gatan!

Uttalandet möttes av stora applåder.

Senarelade manifestationen

Marco Strömberg avrundade manifestationen med att säga att förhoppningen är att alla judar ska känna att de inte är ensamma.

– Vår största fiende är inte antisemiterna utan vår egen likgiltighet och rädsla.

Efter att manifestationen har avslutats och torget har börjat tömmas på folk får Dagen en pratstund med Marco Strömberg. Han säger att han är nöjd över arrangemanget och lyfter fram den goda uppslutningen.

– Vi är också väldigt glada för att det var en så stor politisk bredd. Att vi kunde lyfta det här ovanför all form av parti- och blockpolitik.

Ordförande i Judiska centralrådet, Aron Verständig, drottning Silvia och Kung Carl Gustaf under en minneshögtid för Förintelsens offer i Stockholms synagoga.

Förintelsens minnesdag högtidlighålls som sagt den 27 januari varje år. Och Marco Strömberg förklarar att det inte var en slump att även manifestationen mot antisemitism hölls på samma dag.

– Efter den 7 oktober såg vi att det blev mer och mer antisemitism och vi tänkte först hålla manifestationen i december. Men vi hann inte färdigt och då bestämde vi att vi skulle gör det den 27 januari i stället.

Kan det bli en uppföljning på det här?

– Så långt har vi inte tänkt ännu, vi sa att vi skulle göra det här i dag så att inte den här empatin och känslan för judarna som fanns direkt efter massakern bara försvinner.

Under manifestationen stod några från NMR på andra sidan gatan. Och det hålls en stor propalestinsk demonstration här i Stockholm i dag. Vad tänker du om att allt det här sker på Förintelsens minnesdag?

– Det aktualiserar behovet av att göra en sådan här manifestation. Manifestationen är ett uttryck. Men i vår vardag så kan det vara många uttryck där vi säger någonting. Vi kanske säger ifrån och vi står för det judiska folket.

Statsminister Ulf Kristersson talar under utdelningen av Micael Bindefelds stiftelses stipendium till minne av Förintelsen på Kungl. Dramatiska Teatern.

Fakta: Manifestation mot antisemitism

  • Enligt arrangörerna var målsättningen med manifestationen att ”stå upp för det judiska folket och deras rätt till ett tryggt liv i Sverige”. Ambitionen var att ”visa solidaritet och stöd så att judar kan få möjlighet att leva utan rädsla för hot och trakasserier i Sverige”.
  • Under manifestation talade följande personer: Amanda Lind (MP), Julia Kronlid (SD), Mikael Oscarsson (KD), Ilona Szatmari Waldau (V), Hanif Bali (M), Widar Andersson (S), Reika Farman (skribent), Hans Weichbrodt (Svenska kyrkan), Jacob Rudenstrand (Svenska evangeliska alliansen) samt Marco Strömberg. Dessutom medverkade flera musiker och sångare.
  • Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz, ett av Nazitysklands största koncentrations- och förintelseläger, av sovjetiska Röda armén. 50 år senare högtidlighölls minnet av Förintelsen för första gången i Sverige. Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag och 2005 deklarerade FN dagen som en internationell minnesdag över Förintelsens offer.
Powered by Labrador CMS