Nyheter

Politiker vill riva upp Astrid Lindgren-lagen om betesrätt för mjölkkor

Då kan bönder få hålla sina kor inomhus året runt • LRF, SD och KD drivande i frågan • Forskare och kristna djurrättsföreningen reagerar: ”Det är länge sedan KD centralt tog skapelseansvaret på allvar. "

Lantmännens riksförbund och flera riksdagspartier vill riva upp lagen om betesrätt för mjölkkor, vilket innebär att bönder kan hålla korna inomhus året runt.
Lantmännens riksförbund och flera riksdagspartier vill riva upp lagen om betesrätt för mjölkkor, det får forskare och kristna djurrättsrörelsen att reagera: Att ta bort beteslagen talar emot ansvaret vi fått att ta hand om skapelsen.
Publisert Sist oppdatert

Sedan 1988 har svenska mjölkkor haft lagstadgad rätt att beta utomhus, men en pågående utredning kan ändra på det, avslöjar Dagens Nyheter.

Politiska krafter, liksom lantbrukarnas egen organisation trycker nu på för att få bort lagen. Forskare är kritiska och så även den kristna djurrättsföreningen Vildåsnan som Dagen har talat med.

Djurskyddslagen från 1988 har kallats Lex Lindgren då den tillkom som ett resultat av en kampanj ledd av den folkkära författaren Astrid Lindgren. Lagen ger än i dag mjölkkor rätt till sex timmars utomhusbete per dygn under de månader som det är säsong.

Nu har betesrätten hamnat i vågskålen sedan regeringen i fjol tillsatte en utredning med syfte att stärka jordbrukets konkurrenskraft och värna djurskyddet. Enligt DN:s avslöjande finns det i utredningens direktiv en skrivning där frågan ställs hur djurskyddskrav påverkar konkurrenskraften hos svenskt jordbruk.

Landshövding Elisabeth Nilsson.
Elisabeth Nilsson, vd för stålindustrins branschorganisation.

Flera källor uppger för DN att diskussionen om att ta bort betesrätten för mjölkkor i lösdrift, alltså som går fritt inomhus, är ”långt framskriden”. Det innebär i så fall att dessa kor kan bli stående inomhus året runt.

Utredningen snart klar

Den 30 juni ska regeringens särskilde utredare, Elisabeth Nilsson, tidigare landshövding och vd för stålindustrins branschorganisation, redovisa utredningen. Innan dess vill hon inte kommentera ifall betesrätten diskuteras, förklarar hon för DN.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och SD:s talesperson för miljö- och jordbruksfrågor, Martin Kinnunen, var de som presenterade utredningen och de beskrev den då som ”ytterligare en del av Tidöavtalet som förverkligas”.

Alice Bah Kuhnke är Europaparlamentariker och MP:s toppkandidat till EU-parlamentet och hon har reagerat starkt på rapporteringen om regeringens planer att skrota betesrätten för korna.

– Vi vet att konsumenterna vill ha mejeriprodukter från djur som fått beta fritt, därför är regeringens förslag om att ta bort betesrätten både djurfientligt och konsumentfientligt. Det finns få saker svenskar är lika stolta över som det svenska djurskyddet, så i stället för att ta bort betesrätten borde den därför – i Astrid Lindgrens anda – utökas och exporteras till hela EU, säger Alice Bah Kuhnke till Dagen.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Mikael Risenfors är ordförande för den kristna vegetariska föreningen Vildåsnan, som även engagerar sig i djurrättsfrågor. Han ser diskussionen om beteslagen som en djupt kristen fråga.

– Det är skapelseansvaret som står i kontrast mot effektivitet och marknadstänkande. Jag tycker att argumentationen är klar – ska bönderna bygga ut och ha fler djur så kan de inte ha dem på utebete, sammanfattar Mikael Risenfors.

Kor är djur som är anpassade för att beta. Det är hela deras biologiska grundfunktion.

Per Jensen, professor i etologi till DN


Vad ser du för argument för att ha beteslagen kvar?

Mikael Risenfors, universitetsadjunkt i juridik vid Borås universitet. Dessutom ordförande i Vildåsnan - en kristen vegetarisk förening.
Mikael Risenfors, universitetsadjunkt i juridik vid Borås universitet. Dessutom ordförande i Vildåsnan - en kristen vegetarisk förening.

– Att över huvud taget ha djur i sådan här produktion talar emot det ansvar som vi fått att ta hand om djuren. Det är så uppenbart att djuren blir producenter, vi utnyttjar djuren för vår vinning och tar ifrån dem något som inte är vårt. Men beteslagen är en garant för att de ska få något som påminner om deras naturliga tillvaro. Djurhållningen är fortfarande oerhört industriell och maskinell, men att korna ska få vistas utomhus är en miniminivå för att vi alls ska kunna tala om naturlig djurhållning, förklarar Mikael Risenfors.

Forskare: Kor anpassade för att beta

Även forskare är starkt kritiska till att slopa betesrätten. Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, säger till DN:

– Kor är djur som är anpassade för att beta. Det är hela deras biologiska grundfunktion och det kan man inte tillgodose om man håller dem inomhus, även om de går i lösdrift.

Möjligheten att beta påverkar tydligt djurens hälsotillstånd.

– Om en ko inte får beta mår den dåligt. Vi vet från forskningen att kor som går ute på bete är friskare än djur som går inne, säger Bo Algers, professor emeritus i husdjurshygien vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) till DN.

Vid flera tillfällen har Kristdemokraterna motionerat i riksdagen om att avskaffa betesrätten.

– Min bild är att det är länge sedan KD centralt tog skapelseansvaret på allvar. Så jag är tyvärr inte förvånad, men jag vet också att det finns många goda krafter i alla parter som motverkar detta, som vill att man inte ska falla för den här typen av lobbying från framför allt stora mjölkproducenter, säger Mikael Risenfors.


Fakta: Beteslagen

  • En del av den nya djurskyddslagen som antogs 1988 efter en stor folkkampanj med författaren Astrid Lindgren i spetsen.
  • Lagen har därför kallats Lex Lindgren och överlämnades till Astrid Lindgren på hennes 80-årsdag av dåvarande statsminister Ingvar Carlsson.
  • Lagen garanterar svenska mjölkkor rätten till sex timmars dagligt bete under rådande säsong som beräknas vara mellan två och fyra månader beroende på var i landet man finns.
Astrid Lindgren. (TT/TT NYHETSBYRÅN)
Powered by Labrador CMS