Nyheter
POSK ser sig som vinnare trots partiernas valframgång
Från 15 till 17 procent, och näst störst i kyrkomötet. Förutom de politiska partierna så var POSK en av få som gick framåt i kyrkovalet.

POSK stora fråga i kyrkovalet handlar om att få bort partipolitiseringen. Med resultatet i hand, de som växer är de politiska partierna, samt POSK.
Så är ni vinnare eller förlorare?
– Vinnare förstås, vi har ökat med fem mandat, dessutom ökade valdeltagandet något alldeles kollosalt. Jag tror vi har fått ökning med drygt 50 procent på oss i antal, säger Hans-Olov Andrén.
Men de politiska partierna som ni vill få bort gick det också bra för?
– Ja, Centerpartiet gick lika bra som vi, de fick också fem mandat. S fick tre fler mandat, SD gick också framåt.
Hans Olov Andrén säger att i slutet av valrörelsen blev det väldigt fokus på att stoppa SD. Han tror att de som inte känner till kyrkan så bra då gärna väljer att rösta på en politisk grupp man känner till.
– Ändå ökade vi rätt rejält. En del av dem som röstade mot SD har nog kommit oss, som en kombination att förhindra SD och att man vill ha partipolitiskt obundet.
– Ett högre valdeltagande borde annars vara farligt för oss, då det blir fler icke-kyrkligt engagerade som röstar. Utifrån en sådan logik borde vi minska, men så blev det inte.
Med det här valresultatet blir det väl närmast status quo i kyrkomötet?
– Nja, det håller jag inte riktigt med om. Det här är en väldigt kraftig försvagning av de grupper som är associerade med de borgerliga partierna, för Borgerligt Alternativ var det ett katastrofval.
– De som klarat utmaningen är de som har partiapparaten och kan mobilisera sina organisationer. Partiapparaten är väldigt svår att matcha. De har också massmedia, där vi inte kommer fram på samma sätt.
– Partierna har stärkts nu. Det är en effekt av en okunskap om de kyrkliga frågorna. Trots det har vi gått framåt.