Nyheter

Präst frigiven från terrororganisation i Mali efter ett år

Den tyske prästen försvann när han skulle till en mässa - i den övergivna bilen hittades hans kors med avskuren kedja

Hans-Joachim Lohre.
Hans-Joachim Lohre.
Publisert Sist oppdatert

Hans-Joachim Lohre var utsänd till Mali som missionär och hade arbetat i landet i trettio år när han kidnappades. Efter intensiva förhandlingar släpptes han i helgen efter ett års fångenskap.

Den 66-årige katolske prästen försvann när han skulle åka och fira mässa hos nunnor i Kalaban Coura. Han kom aldrig dit, man fann i stället hans bil hemma och i bilen det trasiga korshalsbandet. Omständigheterna runt hans frigivande är än så länge oklara, rapporterar Vatican news. Nyheten om hans frisläppande tillkännagavs av regeringsrepresentanter i Mali tillsammans med kyrkliga representanter, vilket uppmärksammades av den katolska nyhetsbyrån Fides.

Skickades hem med specialtransport

Hans-Joachim Lohre sändes direkt hem till Tyskland med ett specialchartrat plan. Troligen, skriver Vatican news, är frigivandet ett resultat av förhandlingar där tyska representanter varit inblandade. Tyskland har trupper stationerade i Mali, dessa är en del av en FN-ledd fredsstyrka. De tyska trupperna kommer dock att lämna landet vid årsskiftet på begäran av den militärjunta som sedan 2020 styr landet.

Hans-Joachim Lohre arbetade på ett muslimskt-kristet institut, IFIC och han ledde också verksamheten vid centret Faith and Encounter (Tro och Möte) i Hamdallaye. Fader Lohre, känd som ”Ha-Jo” i landet, tillhörde också en nationell organisation av missionärer verksamma i Afrika som kallades ”De vita fäderna” (White Fathers) skriver Africa News/AFP.

Kidnappningar används systematiskt

Än så länge har ingen grupp tagit på sig kidnappningen av prästen, men enligt Fides menar flera källor inom den diplomatiska kåren och säkerhetspolisen att det handlar om en grupp som har kopplingar till Al-Qaida, Jama´att Nasr al-Islam, JNIM.

Fader Lohre är den andre tysken som har frisläppts i Sahel-regionen på mindre än ett år. I december 2022 frigavs biståndsarbetaren Jörg Lange. Han kidnappades 2018 i västra Niger. I Mali har kidnappningar länge varit ett stort problem, liksom framväxten av jihadism och extremism. Kidnappningarna används systematiskt för att få ut lösensummor eller som hämnd. Det finns fortfarande en rad utländska personer i fångenskap i regionen, bland annat från Sydafrika och från Italien.

Fakta: Kidnappningar ett stort problem

  • Mali är det sjunde största landet i Afrika. Landet var en relativt stabil demokrati från 1992 och fram till en militärkupp 2012. Det finns en pågående konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska extremister. Situationen har blivit värre genom nya militärkupper 2020 och 2021.
  • Mali är ett av världens fattigaste länder.
  • Kidnappningar är ett stort problem. Ett känt svensk fall är pastorssonen Johan Gustafsson, som kidnappades i landet 2011 och släpptes fri 2017.