Nyheter
Präst kan bli språkrör: ”Är djupt orolig för hur Tidöpartierna gått högerut”
“Som präst har jag alltid ansett att det är viktigt att tala om orättvisor”

På lördag kan Magnus P Wåhlin bli nytt språkrör för Miljöpartiet och till Dagen berättar han om sitt favoritbibelord som ekoteolog, han förklarar varför han svär så mycket samt avslöjar vilken partiledare han är mest sugen på att ta debatten med.
I intervjun hinner han även med att skälla ut Svenska kyrkan.
På lördag avgörs det om prästen, Växjöbon och kommunalrådet Magnus P Wåhlin lyckas med sitt försök att bli nytt språkrör för Miljöpartiet. Inför partiets kongress har han utmanat valberedningens kandidat Daniel Helldén och nu väntar ett spännande drama.
Hur känns det inför språkrörsvalet?
– Det känns väldigt bra, det har rullat in mer och mer stöd den senaste tiden och det är jag så klart tacksam för, senast från det tidigare språkröret Gustav Fridolin, en tungviktare inom partiet. Jag har sökt stöd, och nu får jag ett kvitto på att det finns.
Varför blev du politiker?
– Jag blev politiskt engagerad redan som 15-åring då jag insåg att jag tror på politikens kraft att förändra världen och att världen måste förändras. När jag blev ordförande i Ungdomens fredsförbund fick jag åka till Rom och det var då jag för första gången på riktigt insåg hur orättvis världen är, i ett möte om matsituationen i världen.
– Jag har alltid varit politiskt engagerad. Även när jag var präst hade jag politiska uppdrag som fritidspolitiker. Att förändra världen kan man göra på olika sätt och som präst har jag alltid ansett att det är viktigt att tala om orättvisor, att utifrån min kristna tro berätta att alla är lika mycket värda och att vi måste hjälpas åt att ta hand om världen.
Borde Sverige gå tillbaka till 2015 års migrationspolitik?
– Nej, jag tror att den tiden är förbi. Vi som parti tog för mycket stryk då och borde ha lämnat regeringen, det blev en utveckling av politiken som jag menar inte lever upp till mänskliga rättigheter så som jag vill se det. Däremot, att gå tillbaka är svårt, men stegvis måste vi bli ett mer generöst land, för vi har möjligheten och ett moraliskt ansvar för människor som flyr för sina liv.
– Men, man måste ha skyddsskäl för att stanna i Sverige och har man inte det ska man återvända. Vi måste bli bättre med snabba och rättssäkra beslut så att inte människor rotar sig och sedan ska ryckas upp, det är omänskligt att göra tycker jag.
Vilken partiledare är du mest sugen på att debattera mot?
– Oj, jag vill debattera mot dem allihop. Men jag tycker att Tidöpartierna har flyttat sig högerut på ett sätt jag är djupt orolig för, en radikaliserad konservatism kallar jag det, en ideologi som inte handlar om att vi har ett gemensamt uppdrag och att alla är lika värda.
– Jag tar gärna en debatt med L, M och KD, men SD är redan förlorade så jag behöver inte debattera med dem. Om jag får välja en favorit att debattera mot blir det Liberalernas Johan Pehrson. Han behöver förklara hur han som liberal har hamnat i det här politiska sällskapet. Jag tycker synd om Liberalerna.
Vad hoppas du ska hända på det stundande klimattoppmötet Cop28?
– Vi står i en situation som är extremt allvarlig där vi inte klarar 1,5-procentmålet och knappast heller 2-procentsmålet. Det är nu som det måste ske extremt snabba utsläppsminskningar, så jag hoppas att världens ledare inser allvaret. Det viktigaste är att man under toppmötet pekar ut en riktning som är väldigt tydligt, för klarar vi inte det har vi stora bekymmer. Det viktiga nu är att minska utsläppen med 95 procent fram till 2040. EU:s ”Fit for 55″ räcker inte.
Som ekoteolog, vilket är ditt favoritbibelord?
– Oj, det finns så många härliga bra saker att välja mellan, men Jesaja 58:6 får det bli, för där sägs det att om du mättar den hungrige och hjälper den som är skadad, då kommer gryningsljuset att bryta fram.
Hur kan du som präst svära så mycket?
– Det är en fråga jag får ibland. Jag har inga problem med svordomar, utan det är något som jag är uppvuxen med. Jag försöker att inte använda svordomar i debatter, men det slinker igenom i intervjuer ibland. I grunden är det ett kraftuttryck, jag vet att vissa tar illa vid sig, men för mig inte så allvarligt.
Tycker du Greta Thunberg gjorde rätt som tog ställning i Mellanösternkonflikten?
– Att ta ställning är extremt svårt i den situation som pågår. Israel behöver kritiseras för den långa förnedrande behandlingen av palestinier. Hamas och terrordåd måste alltid fördömas i hårda ordalag.
– Det här är två bollar vi måste hålla i luften samtidigt, men det har visat sig vara svårt för många. Jag förstår att man reagerar och vill ta ställning åt ena eller andra hållet, men jag tycker att det är oklokt att göra det för tar man ensidigt ställning tar man inte in hela bilden. Tyvärr har jag inte haft tid att notera debatten kring Greta Thunberg.
Varför är jämlikhetsdata en bra idé?
– Ska man göra något åt diskrimineringen i samhället måste vi veta hur det ser ut. Det är därför vi föreslår en frivillig insamling som SCB ska sköta, med data på hur verkligheten ser ut om du är jude, muslim, kvinna, funktionsnedsatt eller tillhör en viss etnisk grupp.
– Vi är ett parti som vill luta oss mot kunskap och vetenskap, det här finns i många andra länder, och det är extremt viktigt att det görs rättssäkert och frivilligt och att de som ska finnas med i det här registret får definiera sig själva. Kritiker som kallar det här för att vi vill ta fram ”judelistor” har inte förstått förslaget, det här handlar om ett kunskapsunderlag för att minska diskrimineringen i samhället.
Förvaltar Svenska kyrkan sin skog på ett bra sätt?
– Nej, inte tillräckligt bra. Svenska kyrkan måste vara ett föredöme och borde göra mer. Kyrkan borde låta mer skog stå, de borde jobba med plockbruk i stället för kalhyggen, det borde aldrig mer få finnas ett kalhygge i kyrkans skogar, det är för dåligt att man inte klarar av det här.
Vad står P:et för i Magnus P Wåhlin?
– Det står för Persson, mitt tidigare efternamn och det som jag också kallades för när jag växte upp. När jag gifte mig 1999 tog jag min frus efternamn, men jag ville i alla fall behålla ett P. Mina konfirmander har alltid trott att det står för präst.