Nyheter
Präst väcker reaktioner: Nu är det plikt att gå i kyrkan
Hur hälsar man välkommen till kyrkan efter att alla restriktioner försvunnit? Den katolske prästen Thomas Idergard skapade debatt med sin inbjudan.

Prästen Thomas Idergard menar att en katolik nu på söndag har en skyldighet att gå till kyrkan då det inte längre råder några restriktioner. Men hans inlägg möter en hel del invändningar.
Efter ett drygt år med tuffa restriktioner för landets kyrkor väntar nu en söndag där plötsligt alla som vill är välkomna till en gudstjänst. “Äntligen”, ropar många kristna, som under pandemin varit mycket begränsade när det gäller att få samlas i kyrkan.
En av dem som deltar i jublet är den katolske prästen Thomas Idergard, som på Facebook uttrycker sin glädje över att restriktionerna för gudstjänstbesök är borta. Nu, menar han, är det snarare en plikt för alla landets katoliker att gå på gudstjänst. Han använder sig av ordet “söndagsplikt”, det vill säga att man som troende har en skyldighet att gå till kyrkan, något som även finns nedskrivet i den katolska kyrkolagen.
Thomas Idergard, som även skriver krönikor i Dagen, avrundar sitt inlägg med att tipsa var det går att fira katolsk mässa och att den som inte fullgör söndagsplikten behöver bikta sig innan man tar emot nattvarden nästa gång.
“Borde handla om glädje”
Det dröjde inte länge förrän debatten bröt loss, inte minst eftersom flera som läst Thomas Idergards inlägg inte tyckte det lät speciellt glädjefullt att ställa krav på att gå till kyrkan.
“Man skulle kunna tänka sig ett mera välkomnande sätt att bjuda in till mässan”, svarar en person i kommentarsfältet.
“Det borde handla mer om glädje, fest och gemenskap än om plikt, bikt och evig frälsning.”
Flera andra håller med om att när man bjuder in till kyrkan så borde mänsklig värme vara viktigare än formalia och kyrkliga dogmer.
Framför allt är det ordet plikt som sticker i ögonen på många, där jämförelser görs mellan den kyrkplikt som en gång i tiden rådde i Sverige. En person hänvisar till sin lutherska uppväxt och skriver att plikt är starkt förknippat med obehag och tvång.
“Att ordet har sådana betydelser i en svensk kontext kanske man ska ha i bakhuvudet när man använder det.”
En annan svarade att den heliga mässan är en fantastiskt gåva, men att det snarast kändes förolämpande att benämna den som en plikt.

Försvarade sin ståndpunkt
Thomas Idergard fick helt enkelt en hel del att svara på efter sitt Facebook-inlägg. Men han försvarade sin ståndpunkt även då invändningarna strömmade in, exempelvis menade han att det inte kunde finnas något mer glädjande än att bjuda in till den Heliga mässan och den eviga frälsningen.
Efter att ha debatterat med en rad personer valde han till slut att skriva ett nytt inlägg, där han betonade lyckan över att det återigen är möjligt att få träffas i kyrkor och fira gudstjänst. Söndagsplikt, eller mässplikt, menade han är begrepp som används inom den katolska kyrkan och ytterst handlar det om att värna en människas djupaste och inre behov.
“Vi frälser inte oss själva. Mässplikten, och just det kärleksfullt värnande ordet, påminner just om det. Välkomna åter i den Heliga mässan nu på söndag, i hela landet, alla katoliker!”, avrundas inlägget.