Nyheter
Prästen Anna Karin Hammar kritiserar Israels medverkan i Pride
Kontroversiella prästen Anna Karin Hammar anklagas för antisemitism efter att ha kritiserat Tel Avivs medverkan i Stockholm Pride. Bland kritikerna finns Liberalernas Birgitta Ohlsson.

Efter helgens Prideparad i Stockholm har en debatt blossat upp på Twitter. Bland de nästan tvåhundra ekipagen återfanns Tel Aviv Pride. Till tonerna av israelisk pop viftade de dansande deltagarna med regnbågsflaggor försedda med Davidsstjärnan. Även flera israeliska flaggor fanns med.
Bland deltagarna återfanns Israels avgående ambassadör Isaac Bachman. På Twitter publicerade han en video från lördagens parad med texten: "En fantastisk parad, i år med israeliska flaggor och det varmaste välkomnandet från publiken."
"Pinkwashing"
Men de israeliska flaggorna fick prästen och s-kandidaten till kyrkomötet Anna Karin Hammar att reagera. På lördagen twittrade hon: "Pinkwashing it is called" ("Det kallas för pinkwashing").
Pinkwashing är ett begrepp som används för att beskriva hur hbtq-rättigheter används för att dölja eller rättfärdiga förtryck och orättvisor. Enligt Hammar använder Israel, som är det mest hbtq-vänliga landet i Mellanöstern, Pride som ett sätt att flytta fokus från konflikten med Palestina.
"Ordna ett Pride i Gaza city"
Anna Karin Hammar, som även sitter i Svenska kyrkans läronämnd, fick mothugg från flera håll. Prästen, debattören och den borgerliga skribenten Annika Borg uppmanade i en tweet Hammar att verka för en Prideparad i Gaza city eller Ramallah, i stället för att kritisera Israel. Flera användare anklagade även Hammar för antisemitism.
Svenska kyrkan tar avstånd
Under måndagen gav sig Liberalernas Birgitta Ohlsson in i debatten. I ett svar till Hammar skrev hon: "Israel är regionens HBTQ pionjär. Och Tel Aviv som representerades i Stockholm Pride rankas som en av världens mest HBTQ-vänliga städer."
Efter kritiken gick Svenska kyrkans officiella Twitterkonto ut och skrev att "A-K Hammar får själv stå för sina tweets".