Nyheter

Prästen hittade kryphål – kan ta in fler i kyrkan

Johannes Lindh, kyrkoherde i Broby-Emmislövs församling, Skåne
Johannes Lindh, kyrkoherde i Broby-Emmislövs församling, tycker att myndigheterna förväntat sig för lite av kyrkorna under pandemin.
Publisert Sist oppdatert

Kyrkoherden Johannes Lindh i Skåne har lyckats där andra gått bet.

Broby kyrka har nu fått tillstånd att driva kafé samtidigt som gudstjänsten.

– Detta är en sorts aktivism från vår sida, säger han till Dagen.

Dagen har berättat om Betelkyrkan på Hönö som fått tillstånd att samla fler personer än åtta, genom att anordna en “sluten enskild samling” i form av ett bibelstudium.

Att däremot ordna kafé samtidigt som gudstjänsten sa Länsstyrelsen i Västra Götaland nej till.

Annan ton

Men i Skåne är tonen är annan. Här har nu Länsstyrelsen gett klartecken till att Broby kyrka får anordna kaféverksamhet samtidigt som man håller gudstjänst.

Detta eftersom kaféverksamheten inte räknas som en allmän sammankomst – alltså samma motivering som hockeyarrangörerna använt.

– Vi har stor respekt för myndigheternas arbete och smittskyddet. Men det här handlar om att dra en lans för religionsfriheten. Hade myndigheterna haft dialog med oss arrangörer hade det gått att hitta andra vägar tidigare, säger Johannes Lindh.

Östra Broby kyrka i Skåne.
Östra Broby kyrka i Skåne.

Han har lagt mycket tid på att mejlväxla med både polis och länsstyrelse. Bland annat har han motiverat de båda samlingarna så här: “Syftet med att ha kafé är att ha kafé, och syftet med att fira gudstjänst är att fira gudstjänst.”

Motiveringen verkar ha gått hem hos myndigheterna. För till slut har följande svar utkristalliserat sig från Länsstyrelsen i Skåne:

“Det finns inget i nuläget som säger att er kaféverksamhet inte kan undantas från den allmänna sammankomsten”.

Egen ingång

Med andra ord: kaféet kan hålla öppet om det hålls separat från gudstjänsten, med egen ingång och tydliga avgränsningar. Att besökarna samtidigt kan höra vad som sägs i gudstjänsten har varken polis eller länsstyrelse någon synpunkt på.

– Innan pandemin var det ofta hundra personer som firade gudstjänst hos oss. Precis som på andra ställen kommer många tilltufsade människor hit. För dem är gudstjänsten inte något man kan ha eller mista, utan det är en avgörande gemenskap, säger Johannes Lindh.

Är det inte oansvarigt att försöka hitta kryphål i reglerna?

– Jag kan förstå dem som tycker så. Men vi struntar verkligen inte i smittskyddet, utan vi har sagt att åtta personer är maximalt antal även i kafédelen, med många meters avstånd mellan besökarna.

Nöjd med insatsen

Nya regler är aviserade till den 1 juni, så denna lösning ser ut att bli högst temporär. Men Johannes Lindh är ändå nöjd över att han lagt ner tid och engagemang i frågan.

– Det är en sorg att myndigheterna både förväntat sig så lite av kyrkorna, och inte ser att det arbete vi gör också hänger ihop med folkhälsan.

Fakta: Åttaregeln

  • Kyrkors verksamhet har i ungefär ett halvår varit begränsade av den så kallade åttaregeln.
  • Det är regeringen som slagit fast att maximalt åtta personer får samlas vid en allmän sammankomst, vilket inkluderar gudstjänster.
  • Lättnader i regelverket är aviserat till den 1 juni.
Powered by Labrador CMS