Nyheter
Prästen ville välsigna – då flydde skolorna
Ingen skolavslutning utan bön och välsignelse.Den policyn har Amiralitetsförsamlingen i Karlskrona antagit.Det har fått skolorna att välja andra lösningar, men kyrkoherde Henrik Lindén tycker ändå beslutet var rätt.

Förra året arrangerade Amiralitetsförsamlingen skolavslutning helt enligt Skolverkets direktiv. Bön och välsignelse förekom inte.
– Det kändes olustigt att bli begränsad i det egna kyrkorummet. Jag har avlagt prästlöften, och i dem ingår att man ska förkunna Guds ord, säger kyrkoherde Henrik Lindén.
Därför arbetade församlingen fram en policy till denna terminsavslutning som man presenterade för berörda rektorer. I policyn ingick bland annat att församlingen inte vill ge upp rätten att be och välsigna.
– Vi ville ha det tydligt formulerat istället för att vi varje gång frågan kom upp skulle fundera och diskutera, säger han.
”Måste välja en annan lokal”
Resultatet har blivit att skolorna avstått från att använda Amiralitetskyrkan, och i stället vänt sig till andra kyrkor eller funnit andra lösningar. Rektor Bertil Karlsson på Saltöskolan är en av dem som fått göra det valet.
– Jag respekterar deras policy och deras ställningstagande, och har full förståelse för deras agerande. Men för mig som rektor innebär det att jag måste välja en annan lokal för att följa skollagen, säger han.
Även positiva reaktioner
Henrik Lindén berättar att han har fått en del reaktioner från elever som är besvikna över att de nu inte får vara i kyrkan.
– De tycker att jag ska ändra mig. Och från vissa håll låter det som att vi nästan kastar ut eleverna, men egentligen välkomnar vi dem. Men det handlar om att man måste ta seden dit man kommer, säger han.
Det har också kommit positiva reaktioner.
– Det finns de föräldrar som tycker det är bra att vi vågar stå för någonting, säger han.
Henrik Lindén tycker sig se en utveckling där kyrkan och religionen blir stämplade som farliga.
– Tyngdpunkten i debatten hamnar ofta på dem som vill avstå från att gå till kyrkan. Men vi glömmer bort alla dem som vill gå, och som vill ha välsignelse.
Debatten om skolavslutningarna kan ses som ett tecken på att skolan och kyrkan helt har separerats från varandra. Men det finns fortfarande offentliga institutioner som behåller banden till kyrkan. Amiralitetsförsamlingen har ett nära samarbete med den svenska marinen, viktiga ceremonier hålls till exempel i kyrkan.
– Då är det naturligt med välsignelse, betraktelse och bön. Det borde vara lika naturligt vid skolavslutning, säger Henrik Lindén.
Även Svenska kyrkan i Mönsterås har vänt sig mot Skolverkets krav. Kyrkoherde Alf Johansson reagerade förra året när rektorerna ville ha löften från honom om att inga religiösa inslag fick förekomma.
– Vi har haft skolavslutningar under ett antal år som fungerat, vi har litat på varandra. Men i det ögonblick som en kommunal instans utifrån ett statligt regelverk vill föreskriva kyrkans företrädare vad de får och inte får säga så har en gräns passerats, säger han.
Nu ordnar man en sommarlovsgudstjänst, som förra året samlade flera hundra deltagare.
– Det är mer en gudstjänst än tidigare skolavslutningar, men det är också varudeklarerat som gudstjänst.