Nyheter

Prästens vigslar ogiltiga efter ogiltigt dop

“Deras reaktion var ‘Fader Matt, vi tycker synd om dig’”

Publisert Sist oppdatert

Matthew Hood barndöptes och blev senare katolsk präst. Men i vuxen ålder framkom det att hans dop var ogiltigt och plötsligt ogiltigförklarades också prästvigningen och därmed de dop och vigslar som han hade förrättat. Nu försöker ärkestiftet i Detroit komma i kontakt med människor som behöver säga ja igen.

Dagen skrev nyligen om en katolsk präst i USA som i årtionden använde fel pronomen i samband med dop. I stället för att säga “jag” döper dig – vilket är det korrekta – använde han konsekvent ordet “vi” – något som enligt Katolska kyrkan innebär att sakramentet är ogiltigt. Prästens misstag har inneburit att tusentals dop har blivit underkända i efterhand.

För två år sedan uppdagades på samma sätt att en katolsk diakon (som i likhet med präster får förrätta dop) också hade sagt “vi” i stället för “jag” vid ungefär 800 dop i kyrkan St. Anastasia i en förort till Detroit mellan 1986 och 1999.

För den i dag 31-årige Matthew Hood fick upptäckten stora konsekvenser. För det första ogiltigförklarades hans eget dop från 1990. Men som en konsekvens ogiltigförklarades även hans prästvigning – och därmed alla dop och vigslar som Matthew Hood hade genomfört.

Fick avlägga prästlöftena igen

Enligt nyhetsbyrån AP fick hela prästvigningsprocessen göras om. På kort tid döptes Matthew Hood varpå han ännu en gång kunde avlägga prästlöftena.

Men under sina tre år som “falsk” präst hade han hunnit förrätta ett 30-tal dop som alltså behövde göras om för att de skulle ses som giltiga av Katolska kyrkan.

– Jag förväntade mig att paren skulle vara arga, upprörda och konfunderade. Men deras reaktion var “Fader Matt, vi tycker synd om dig”, säger han till AP.

Efter avslöjandet 2020 om de ogiltiga dopen i St. Anastasia har ärkestiftet i Detroit försökt att komma i kontakt med människor som i likhet med Matthew Hood döptes av den numera pensionerade diakonen.

Tillfälle att ta tron på allvar igen

En talesperson för ärkestiftet säger till AP att de har skickat brev till alla berörda. Men hittills har bara ett hundratal personer sagt sig vara villiga att gå igenom dopproceduren igen. Tio personer har sagt nej medan en majoritet inte har svarat.

Matthew Hood möter i sitt arbete många katolska studenter, individer som är i ungefär samma ålder som de som har valt att inte kontakta kyrkan för att bli döpta igen.

– Vi vet att det finns unga människor som inte längre praktiserar tron. Det har det här problemet visat. Men för vissa har det blivit ett tillfälle att säga att de inte har tagit tron på allvar och att det här är en möjlighet att göra det, att inse att något verkligt står på spel, säger Matthew Hood.

Powered by Labrador CMS