Nyheter
Prästutbildning kan förändras efter kritik från studenter
Utredaren: Jag har på flera ställen lyft hur viktigt det är att man lär sig tala teologi med varandra, även med de som tänker annorlunda än man själv.

Många präststudenter har varit missnöjda med sitt år på Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Nu har teologen Björn Vikström presenterat sin utredning och rekommenderat förändringar.
– Jag har på flera ställen i utredningen lyft hur viktigt det är att man under sin studietid lär sig tala teologi med varandra, även med de som tänker annorlunda än man själv, säger Björn Vikström.
Dagen har tidigare skrivit om kritiken som riktats mot Svenska kyrkans utbildningsinstitut (Skui), den del av prästutbildningen som hålls av Svenska kyrkan i Uppsala eller Lund. Då lyftes kritik från bland annat tidigare studenter att teologisynen var snäv och att lärare inte har låtit svåra teologiska diskussioner få utrymme. I en utvärdering sa fler än var tredje präststudent att de var missnöjda med sitt år på Svenska kyrkans utbildningsinstitut.
Efter detta tillsattes en utredning ledd av Björn Vikström, före detta biskop och nuvarande professor i systematisk teologi vid Åbo Akademi, och den har nu gjorts. Den berör kritiken på flera punkter och föreslår också åtgärder som ska göra prästutbildningen bättre i framtiden.
Björn Viktström säger till Kyrkans tidning att en av åtgärderna är att lärarna ska bli bättre utbildade i pedagogik. Dessutom föreslår han en referensgrupp som ska kunna fungera som en resurs för Skuis ledningsgrupp.
– Jag tänker mig en person med erfarenheter av högskolepedagogik, kanske i synnerhet distansundervisning, representanter för stiften och någon från en församling, säger Björn Vikström.
Lär sig tala med varandra
I utbildningen rekommenderas det nu att läggas ett större fokus på ”Svenska kyrkans historia och dess olika fromhetstraditioner, däribland språkliga och kulturella minoriteter inom kyrkan”, skriver Kyrkans tidning.
– Jag har på flera ställen i utredningen lyft hur viktigt det är att man under sin studietid lär sig tala teologi med varandra, även med de som tänker annorlunda än man själv, säger Björn Vikström.
– Den utmaningen är kanske speciellt stor i dag eftersom fler läser mycket av sina studier på distans, då är det viktigt att man fysiskt utsätts för att möta andra.

Ett annat konkret förslag från Björn Vikström är att ta bort pastorsadjunktsåret, det året som en nyutexaminerad präst gör i en församling. Vikström vill hellre se att man får hjälp med god handledning och en gedigen förberedelse både under och efter utbildningen.
– Att man får gå kurser i centrala ämnen efter att man fått smaka på jobbet, så man växer in i prästarbetet, säger han.