Nyheter
Protestmarsch mot Israel i Eurovision
Dagen var på plats när propalestinsk grupp demonstrerade i huvudstaden
”Israel mördare”, skallade ropen på Odenplan i Stockholm när hundratals samlades för att protestera mot att landet är med i Eurovision.
– Alla står inte bakom alla slagord här, men vi har ändå ett gemensamt mål, sa talaren Per Hussein.
Dagen var på plats när hundratals människor – unga par, äldre, barnfamiljer – på lördagen samlades vid Odenplan inför en marsch till utrikesdepartementet vid Gustav Adolfs torg.
Målet var att protestera mot att Israel tillåts tävla i årets upplaga av Eurovision, som hålls i Malmö i maj. Detta borde inte tillåtits, menade arrangören Together for Palestina, efter den israeliska arméns beskjutningar av Gaza, med tiotusentals dödsoffer som följd – något som utlöstes av Hamas attack mot Israel den 7 oktober förra året. Då dödades uppemot 1 200 personer och 253 personer togs som gisslan.
Men de barnfamiljer som Dagen talade med var på plats för att kräva ett eldupphör i Gaza, snarare än en bojkott av Israel i Eurovision.

– Har man barn är det fruktansvärt att se vad som händer, och att det får fortsätta utan att världen sätter stopp. EU borde göra mycket mer, sa Susan, som var där med ett yngre barn.
Liksom en del andra bar hon på ett plakat med en målad vattenmelon. Frukten har, på grund av sina färger, kommit att symbolisera palestiniernas flagga och sak i olika sammanhang.
Många i svensk upprop
Därför gjorde talarna på Odenplan stor sak av att två aktivister klädda som vattenmeloner, och med orden ”Glöm inte Gazas barn” på en skylt, kort synts i bild under en tv-sändning av Melodifestivalen. De påminde också om att två artister som skrivit under ett upprop mot Israels medverkan i Eurovision, kommer att tävla i de svenska uttagningarna.
Drygt 1 000 svenska artister har ställt sig bakom uppropet, som Dagen skrivit om. Sedan dess har drygt 400 personer inom nöjesbranschen, bland andra Helen Mirren och Boy George, i ett öppet brev backat upp beslutet att låta Israel medverka, skriver Aftonbladet.

Men många av plakaten på Odenplan – som ”From the river to the sea” och ”Krossa sionismen” – handlade om mer än att få till stånd ett eldupphör i Gaza. Att de som samlats stod för många olika åsikter, som alla andra inte nödvändigtvis höll med om, var något som talaren Per Hussein påminde om innan gruppen tågade mot Gustav Adolfs torg.

Väl där underströk Socialdemokraternas nyblivne vilde i riksdagen, Jamal El-Haj, att de som protesterar mot kriget i Gaza ”måste skilja på Israel som ockupationsmakt och judar i världen”.
– För ett par månader sedan deltog jag i en kippavandring för att visa min solidaritet med det judiska folket, sa han.