Coronakrisen
“Pröva restriktionerna mot religionsfriheten”
Claphaminstitutets direktor Per Ewert föreslår att Sveriges kristna råd ska ta ledartröjan

Maxgränsen på åtta personer har stängt många av Sveriges kyrkor. Samtidigt pågår julhandeln för fullt.
– Det stör den allmänna rättskänslan, säger Claphaminstitutets direktor Per Ewert, som funderar på om någon kyrka är beredd att utmana restriktionerna.
I USA och Frankrike har domstolar rivit upp myndighetsbeslut om restriktioner för religiösa sammankomster. Samtidigt har kristna företrädare i Storbritannien protesterat mot en nedstängning av det brittiska samhället – och av kyrkorna. Sveriges kristna råd har, i ett remissvar till regeringen, betonat att begränsningar av grundlagsfästa rättigheter, som att utöva religion, är en “extraordinär åtgärd”.
Vissa individer har också vädrat sitt missnöje. En av dessa, Thomas Idergard, slog i en gästkrönika i Dagen tidigare i veckan fast att en urskillningslös “handlingskraft” riktad mot religionsutövande med samtidigt värnande av ekonomiska värden kränker religionsfriheten.
Men på det stora hela har landets kyrkor accepterat coronarestriktionerna.
– Att kristenheten har varit väldigt tyst i den här frågan beror förmodligen på att det är väldigt svårt att veta hur man ska driva frågan utan att verka som att man blundar för smittskyddet, säger Per Ewert till Dagen.
“Snällism” i Sverige
European Leadership Forum samlar evangelikala ledare från hela Europa. Per Ewert är en del av nätverket och på ett webbaserat seminarium för några veckor sedan diskuterades coronapandemin och hur restriktionerna runt om i Europa påverkar kyrkorna. Per Ewert beskriver situationen som ett “gemensamt famlande” och samtidigt en frustration över inskränkningar i religionsfriheten.
Finns det en spänning mellan kristna i vissa länder som vill protestera tydligt och andra som är mer försiktiga?
– Nej, det tycker jag inte. Det har blivit en kollektiv osäkerhet utifrån att restriktionerna har kommit fort, och samtidigt stegvis.
Per Ewert konstaterar att den generella tilltron till staten är större i Europa än i USA.
– I synnerhet i Sverige finns det en “snällism” som gör att restriktionerna inte prövas. Men det finns anledning att juridiskt pröva restriktionerna mot religionsfriheten.

“Lagstiftningen behöver ses över”
Nästan samtidigt som den svenska regeringen införde en maxgräns på åtta personer vid allmänna sammankomster drog julhandeln i gång på allvar. En stor del av handeln sker på nätet, men det finns inte något formellt hinder för att fylla butikerna och galleriorna med människor.
Att affärer inte omfattas av samma regler som exempelvis kyrkor accepterar Per Ewert. Men han menar att skillnaden ändå stör den allmänna rättskänslan.
– Mammons tempel fylls, men Guds tempel får inte hålla öppet. Den här lagstiftningen behöver ses över. Eller så kanske någon kyrka vill utmana lagstiftningen. Jag vet att SKR tidigare har tryckt på för att regeringen inte ska glömma bort kyrkorna när regeringen lägger nästan allt fokus på kultur och idrott. Kanske skulle SKR kunna ta ledartröjan här?