Nyheter
Putin ber Israel om ursäkt för nazistuttalande
Men detta offentliggörs inte i Ryssland – bara i Israel

Vladimir Putin ber om ursäkt för sin utrikesministers antijudiska uttalanden. Ursäkten offentliggörs bara av Israel – men är av allt att döma överenskommen mellan parterna för att få konflikten ur världen.
JERUSALEM. Ordkriget mellan Ryssland och Israel tycks vara över sedan den ryske presidenten Vladimir Putin bett om ursäkt för utrikesminister Sergej Lavrovs kontroversiella uttalanden – vilka både i Israel och internationellt beskrivs som rent antisemitiska utfall.
Lavrov sa tidigare i veckan att Adolf Hitler hade judiskt påbrå och att “några av de värsta antisemiterna är judar”. Detta i linje med den ryska propagandaversionen att kriget mot Ukraina – med dess judiske president – avser att “avnazifiera” grannlandet.
Hans uttalande ledde till kraftiga protester i Israel där hela ledningen i skarpa uttalanden fördömde Lavrov och krävde en rysk ursäkt.
Nämns ingen ursäkt i Ryssland
Nu har den kommit i ett samtal mellan Israels premiärminister Naftali Bennett och Putin på torsdagen. I alla fall enligt Israels officiella version och i den bakgrundsinformation som israeliska medier publicerade efter samtalet. I Rysslands version nämns dock ingen ursäkt.
“Premiärministern accepterade president Putins ursäkt för Lavrovs uttalande och tackade honom för att han klargjorde sin inställning till det judiska folket och minnet av Förintelsen”, heter det i den officiella rapporten i Jerusalem.
Enligt Kreml talade de båda ledarna om “historiskt minne”, om Förintelsen och om situationen i Ukraina.
Bennett kontaktade Putin för att framföra önskemål från den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj, som han talat med en dag tidigare, om en humanitär korridor från staden Mariupol. Under samtalet ska Putin på eget initiativ ha framfört ursäkten, uppger israeliska medier.
“Det är rimligt att anta att det ensidiga israeliska offentliggörandet var ett noggrant kalkylerat och samordnat steg. I Jerusalem tillskriver man förbindelserna med Moskva stor vikt och det är osannolikt att man skulle publicera information som riskerar att skada dialogen mellan ledarna”, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

Viktig politisk framgång
Tidningen noterar att den israeliska allmänheten inte fick höra eller läsa någon offentlig ursäkt av Putin, men att Putin inte heller tog avstånd från den israeliska versionen av samtalet. Enligt Haaretz är det en “viktig politisk framgång” för Bennett eftersom Israel vill få tvisten ur världen.
Israel har under Ukrainakriget agerat försiktigt mot Putin. Detta för att inte riskera det strategiskt viktiga samarbetet med Ryssland i Syrien – där Israel behöver ryskt samtycke för att slå till mot Irans försök att flytta fram sina positioner. Ryska styrkor finns i Syrien, men de har hittills tillåtit israeliskt flyg att agera mer eller mindre fritt mot vad Israel beskriver som iranska mål i landet.
Men utrikesminister Lavrovs påståenden om judar och Hitler tvingade de israeliska ledarna att tala klarspråk.
– Än sen då om Zelenskyj är jude. Det förnekar inte faktum att det finns nazistiska element i Ukraina. Jag tror att Hitler också hade judiskt blod, sa Lavrov och tillade att de “värsta antisemiterna är ofta judar”.
Kallade uttalandet oförlåtligt
Den israeliske utrikesministern Yair Lapid, son till en överlevande från Förintelsen, kallade uttalandet “oförlåtligt och skandalöst liksom ett fruktansvärt historiskt misstag”. Israels president Isaac Herzog sa att Lavrovs “fruktansvärda lögner” gjorde honom “arg och äcklad”.
Israel krävde att Lavrov skulle be om ursäkt, men det ryska utrikesdepartementet upprepade i stället hans påståenden.
I marginalen av denna storpolitiska tvist har också Rysslands överrabbin Berel Lazar kritiserat Lavrovs uttalanden. Ett ovanligt självständigt steg av denne religiöse dignitär som i likhet med sina kolleger – till exempel den rysk-ortodoxe patriarken Kirill – anses stå Putin nära.
– Jag anser mig inte vara berättigad att ge råd till chefen för den ryska diplomatin. Men det vore bra om han bad judarna om ursäkt och helt enkelt medgav att han hade fel. Jag tror att det i så fall vore möjligt att anse affären avslutad och vända blad, säger han som svar på en fråga från nyhetsbyrån Jewish Telegraphic Agency (JTA).
Lazar har tidigare uttryckt försiktig kritik av kriget utan att direkt kritisera Putin och regimen, enligt JTA.