Nyheter
Putin kräver kontroll över Jerusalem-kyrka

Mitt under brinnande krig tar sig Putin tid att skriva ett skarpt formulerat brev till Israels premiärminister Bennett. Han kräver att en rysk-ortodox kyrka på Via Dolorosa omedelbart ska överföras till Moskvas kontroll.
JERUSALEM. I ett enligt israeliska medier “argt” brev till den israeliske premiärministern Naftali Bennett kräver Vladimir Putin att Ryssland ska få kontroll över Alexander Nevskij-kyrkan i Jerusalems gamla stad. Den ligger i slutet av Via Dolorosa strax intill Gravkyrkan – och är ett av de rysk-ortodoxa kristnas viktigaste pilgrimsmål.
Det är en tvist som går tillbaka till ryska revolutionen då den rysk-ortodoxa kyrkan splittrades i två delar: en “röd” kyrka som var trogen den nya kommunistiska regimen i Moskva och en “vit” med emigranter som flytt undan de nya makthavarna.

Putin ska ha blivit lovad kyrkan
Splittringen blev starten på en mångårig konflikt om bland annat äganderätten till den ryska kyrkans många kyrkor och andra egendomar i Heliga landet. För två år sedan uppges dåvarande premiärministern Benjamin Netanyahu ha lovat Putin kyrkan. Men det har dragit ut på tiden och nu komplicerar Ukrainakriget saken.
– Vi förväntar oss den hjälp som krävs från den israeliska sidan för att avsluta processen. Den här frågan har länge stått högst på vår dagordning i de rysk-israeliska relationerna, säger Putins talesperson Dmitrij Peskov på tisdagen till israeliska medier.
Samtidigt riktar Sergej Stepasjin, tidigare rysk premiärminister och nu ansvarig för ryska egendomar i Mellanöstern, kritik mot Israel.
– Vi kämpar för att återfå kyrkan och det är mycket svårt. Vi var nästan där, vi arbetade i fem år, vi hittade alla historiska dokument, säger han till den ryska nyhetsbyrån Interfax och fortsätter:
– Men så uppstod situationen i Ukraina. Och Israel agerade som väntat. Försökte tillgodose båda sidor, spelade pingpong, säger den ryske representanten på besök i Jerusalem.
Kyrkan skulle ha överlämnats till Moskvas kontroll 2020 som en del av en överenskommelse, bland annat för att Ryssland skulle släppa en israelisk kvinna som dömts till 7,5 års fängelse för innehav av tio gram hasch.
Israeliska myndigheter registrerade fastighetens nya lagfart med ryska staten som ägare, men detta överklagades av den rysk-ortodoxa stiftelse som hittills ägt kyrkan. Stiftelsen är en rest av den gamla “vita” kyrkan som starkt motsätter sig Moskvas kontroll.
Fallet hamnade i domstol och förra månaden beslutade tingsrätten i Jerusalem att det är regeringens sak, inte lantmäteriets eller domstolens, sak att avgöra frågan eftersom kyrkan är en “helig plats”. Men premiärminister Bennett överlämnade denna heta potatis till Högsta domstolens avgörande.
Där ligger saken nu, men Putin börjar bli otålig. Frågan kan leda till en diplomatisk sammanstötning mellan Israel och Ryssland, som redan skarpt kritiserat Israels hantering av oroligheterna på Tempelberget i Jerusalem under veckoslutet. Det kan också leda till internationell kritik av Israel om landet överlämnar egendomar till Ryssland i en tid av krig och sanktioner.
Blivit internationell fråga
Kriget i Ukraina och västvärldens sanktioner har förvandlat tvisten om Alexander Nevskij-kyrkan från en liten lokal konflikt till en internationell fråga, enligt Alex Tanzer, en israelisk expert på Ryssland. Han säger till den israeliska nyhetssajten Ynet att det kan får svåra diplomatiska konsekvenser för Israel om man överför denna historiska kyrka i rysk ägo.

Kyrkan byggdes 1859. Den är uppkallad efter den helgonförklarade ryske nationalhjälten Alexander Nevskij (1220–1263), som kämpade mot svenskar, tavaster (finnar), tyskar och litauer och förhindrade deras inbrytning på ryskt område. Många ryska gator, torg, kyrkor och kloster är uppkallade efter honom.