Nyheter

Qatar i viktig roll för vapenvila i Gaza

Bränsletransporter började rulla in i Gaza på tisdagen efter det nya inofficiella avtalet om vapenvila mellan Hamas och Israel. Avtalet nåddes efter medling av Qatar som också lovar mera pengar till Gaza – och det sätter åtminstone tillfälligt stopp för den senaste månadens upptrappade våld.

En israelisk man bekämpar bränder som orsakats av raketer och brandbomber.
En israelisk man bekämpar bränder som orsakats av raketer och brandbomber.
Publisert Sist oppdatert

TEL AVIV. Under hela augusti har våldsamheterna trappats upp i södra Israel och i Gaza sedan palestinierna började skjuta raketer över gränsen och skickat över brandbomber i form av ballonger – som vållat mer än 400 markbränder i södra Israel.

Israel svarade med flygattacker mot ett 100-tal byggnader och baser tillhöriga Hamas, den terroriststämplade palestinska islamistörelsen som styr Gaza. Israel stoppade också införseln av allt utom mat och humanitärt bistånd till den av Israel och Egypten blockerade palestinska kustremsan – vilket slog hårt mot den redan tidigare svajiga elförsörjningen.

Det var en lågintensiv konflikt utan dödsoffer. Men den riskerade att som så många gånger förr eskalera till blodigt mer eller mindre fullskaligt krig.

Läs mer Sudan hyllar fredsavtalet medan palestinierna rasar

Väg ur krisen

Invånarna i södra Israel, som nästan dagligen fick rusa till skyddsrum, tryckte på landets ledning att ”göra något”. Samtidigt såg Hamas våldsamheterna som ett sätt att pressa fram lättnader i blockaden av Gaza där stora delar av befolkningen lever i fattigdom.

Ett utbrott av covid-smitta med flera dödsoffer som följd i Gaza ¬– som tidigare varit nästan helt förskonat från pandemin – och löften om större penningbidrag från den rika oljestaten Qatar fick Hamas att söka en väg ur krisen.

På måndagen, samma dag som Israel rapporterade 15 nya markbränder efter attacker från Gaza, meddelade Hamas att man nått en uppgörelse om att stoppa den senaste våldsronden. Något också Israel bekräftade inofficiellt.

Det är det senaste i en lång rad inofficiella avtal mellan Hamas och Israel som ständigt har brutits. Så det är osäkert hur länge det håller den här gången. Enligt bedömare i Israel kan det hänga på hur stor Qatars generositet är.

”Med tydliga spelregler och i en tid av pandemi höll båda sidor ”ballongupptrappningen” på relativt sakta eld. Nu kommer pengarna från Qatar, elektriciteten kommer tillbaka – men de fortfarande öppna frågorna ger en antydning om nästa rond", skriver Ron Ben-Yishai, militär kommentator på den stora israeliska nyhetssajten Ynet.

Medlarna var de gamla vanliga, Egypten och FN, som brukar gripa in varje gång när den mångåriga våldsspiralen Israel–Gaza hamnar i så stark spinn att den riskerar att leda till öppet krig. Ibland lyckas de, som nu. Ibland inte, då blir det en större konflikt som 2007–2008, 2012 och 2014.

Palestinierna har skickat över brandbomber i form av ballonger – som vållat mer än 400 markbränder i södra Israel.
Palestinierna har skickat över brandbomber i form av ballonger – som vållat mer än 400 markbränder i södra Israel.

Palestinierna har skickat över brandbomber i form av ballonger.

Ökad hjälp från Qatar

Den här gången fick de två medlarna avgörande hjälp av Qatar vars sändebud under det senaste året har rest in i Gaza med resväskor fyllda med tiotals miljoner dollar i kontanter. Pengarna går dels till utbetalning av Hamas-anställdas löner, dels till nödställda familjer.

Hjälpen från Qatar ökar nu till 30 miljoner dollar i månaden, enligt israeliska källor.

– Efter en samtalsrunda under medling av Qatars representant Mohammed al-Emadi har överenskommelse nåtts om att undvika upptrappning och om att stabilisera situationen. Flera projekt aviserades som ska underlätta situationen för vårt folk i Gaza, givet coronavirus-krisen som har drabbat oss, heter det i ett uttalande från Hamasledaren Yahya Sinwars kontor.

Den israeliska militären bekräftade indirekt att det finns ett avtal genom att meddela att gränsövergången Kerem Shalom skulle öppnas och att den tillåtna fiskezonen utanför Gazas kust skulle återställas till 28 kilometer.

– Det här beslutet kommer att prövas på fältet. Om Hamas, som är ansvarigt för alla aktioner i Gaza, inte uppfyller sina förpliktelser kommer Israel att agera i enlighet därmed, säger en talesperson för Cogat, Israels organ för militär samordning med palestinierna, som också understryker att den israeliska politiken är avhängig av att ”lugn och säkerhetstabilitet fortsätter i Gaza”.

Palestinierna i flyktinglägret Shati är utan el större delen av dygnet.
Palestinierna i flyktinglägret Shati är utan el större delen av dygnet.

Palestinierna i flyktinglägret Shati är utan el större delen av dygnet.

Genombrottet i förhandlingarna kom samtidigt som antalet covidsmittade i Gaza stigit med tiotals varje dag. Något som riskerar att förvärra den humanitära krisen i området som redan saknar regelbunden försörjning av el och dricksvatten.

Förra veckan upptäcktes de första fallen av lokalt överförd smitta i Gaza vilket fick Hamas att införa nedstängning under en vecka. Världshälsoorganisationen varnar för att Gaza inte skulle klara ett större utbrott av pandemin.

FN:s samordnare för fredsprocessen i Mellanöstern, den ryske diplomaten Nikolaj Mladenov, deltog aktivt i medlingen.

– Jag välkomnar avtalet om att trappa ned spänningen i och kring Gaza. Genom att man stoppar brandbomber och projektiler och återställer elektriciteten kan FN fokusera på att hantera covid-19-krisen, säger han.

I tidigare inofficiella avtal har Hamas krävt att Israel ska häva blockaden av Gaza och öka eltillförseln. Hamas har också sökt internationellt stöd för större projekt som upprustning av avloppssystem, elförsörjning och sjukvård i kustremsan.

”Som vanligt har medborgarna lidit mest. Invånarna i södra Israel andades in lukten av brandrök och sprang till skyddsrum, invånarna i Gaza hade ingen el och hörde nästan varje natt kraftiga explosioner. Utan en långsiktig och grundlig överenskommelse, som förpliktigar båda sidor, blir det inget långvarigt lugn”, skriver Ron Ben-Yishai, militär kommentator på den israeliska sajten Ynet.

Läs mer Analys: Arabvärldens tabu mot Israel-kontakt luckras upp

Läs mer USA:s utrikesminister talade från Jerusalem – kan ha brutit mot lagen

Tre större krig

  • Den terrorstämplade palestinska islamistgruppen Hamas vann det palestinska valet 2006 och tog kontroll över Gaza 2007 efter en blodig kamp mot sin palestinska rival Fatah, som leds av den palestinske presidenten Mahmod Abbas.

    Hamas strävar enligt sitt program efter Israels utplåning, även om man genom åren förklarat sig vara redo för långsiktig vapenvila.

    Palestinier skjuter regelbundet raketer in i Israel och Israel svarar med flygattacker. Konflikten mellan Hamas och Israel har lett till öppet krig 2007¬–2008, 2012 och 2014 samtal till ett otal större och mindre sammanstötningar.

    Den palestinska Gazaremsan blockeras av Israel och Egypten.

Powered by Labrador CMS