Nyheter

Raketattacker och flygangrepp i upptrappad Israel-konflikt

Dagen möter människor i Jerusalem där krig blossat upp mellan Israel och Hamas

Den dramatiska upptrappningen av konflikten fortsätter med palestinska raketattacker och israeliska flygangrepp på tisdagen. Detta efter flera dagars våldsamma sammanstötningar vid al-Aqsamoskén.
Den dramatiska upptrappningen av konflikten fortsätter med palestinska raketattacker och israeliska flygangrepp på tisdagen. Detta efter flera dagars våldsamma sammanstötningar vid al-Aqsamoskén.
Publisert Sist oppdatert

JERUSALEM. Den dramatiska upptrappningen av konflikten fortsätter med palestinska raketattacker och israeliska flygangrepp på tisdagen. Detta efter flera dagars våldsamma sammanstötningar vid al-Aqsamoskén.

I flera dagar rasade lokala våldsamheter i Jerusalem på Tempelberget och i det omstridda bostadsområdet Sheikh Jarrah i östra, arabiska delen av staden. Men dessa sammandrabbningar överskuggas av raket- och flygkriget som blossat upp mellan Israel och den terroriststämplade islamistgruppen Hamas som styr Gaza.

Det är som så ofta förr ett upptrappat våld med allt skarpare reaktioner från båda sidor. Som antingen ebbar ut efter några dagar eller utvecklar sig till en större konfrontation som Gazakriget mellan Israel och Hamas sommaren 2014.

Och al-Aqsamoskén är än en gång den tändande gnistan samtidigt som de sista dagarna i den muslimska fastemånaden ramadan ökar den religiösa laddningen – med upp till 100 000 palestinier som förrättar kvällsbön i och kring moskén de senaste dagarna.

Egyptisk medling pågår

Båda sidor utslungar hotelser och varningar. Men samtidigt pågår medling via främst Egypten, som har goda relationer med båda sidor. Också det egyptiska ingripandet följer ett traditionellt mönster, precis som våldsspiralen.

Nya raketer från Gaza slog ned i städer och samhällen södra Israel på tisdagsmorgonen med flera skadade som följd. Detta sedan Hamas sköt sju raketer från Gaza mot Jerusalem och mer än 150 raketer landade i södra Israel. Och Israel svarade med flygangrepp som dödade minst 25 palestinier, bland dem flera barn.

– Det här är ett budskap fienden måste förstå bra, säger Abu Obeida, talesman för Hamas militära gren, och tillägger att attacken är ett svar på Israels “brott och aggression” i Jerusalem.

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu säger att Israel ska “svara med stor styrka”.

– Vi befinner oss i en strid på flera fronter: Jerusalem, Gaza och andra platser i Israel. Terroristgrupperna i Gaza korsade en röd linje när de attackerade oss med raketer i utkanten av Jerusalem, säger han.

Glädjedag eller provokation

Måndagen blev en dag av spänning när både palestinier och israeler laddade upp för den så kallade flaggmarschen – då 10 000-tals israeliska religiösa nationalister tågar genom bland annat det muslimska kvarteret i den muromgärdade Gamla staden. Palestinierna ser det som en provokation, medan marschdeltagarna ser det som en glädjedag då man firar “återföreningen” av Jerusalem i sexdagarskriget 1967. Palestinierna kallar det “ockupation”.

– Det här är en glädjedag för Israel. Vi demonstrerar israelisk överhöghet och närvaro i vår huvudstad som vi befriade 1967. Jag har deltagit marschen i tio år sedan jag var sju år, säger Ori Eisenthal, 17, innan beslutet om den ändrade rutten blev känt.

– Jag är inte rädd för våld. Det är vårt land, vår stad. Jag litar på polisen. Och Gud är med oss, Gud skyddar oss, säger gymnasisten som kommit ända från Golanhöjderna och viftar med flaggan.

Palestinier evakuerar en skadad man efter sammandrabbningarna vid al-Aqsamoskén.
Sammandrabbning mellan palestinier och israeilska säkerhetspolisen vid al-Aqsamoskén.
Raketer från Gaza slog ned i städer och samhällen södra Israel på tisdagsmorgonen med flera skadade som följd.
... Israel svarade med flygangrepp som dödade minst 25 palestinier, bland dem flera barn.
Palestinier letar efter överlevare efter den dödliga flygattacken.
Israeliska religiösa nationalister firar “återföreningen” av Jerusalem i sexdagarskriget 1967. Marschen leder ofta till oroligheter och man väntade sig ännu mer i år på grund av det spända läget. I sista stund beslutade den israeliska polisen, enligt instruktion från regeringen, att ändra marschens rutt för att minska spänningen.

Innanför Damaskusporten väntade hundratals palestinier på marschdeltagarna.

Marschen leder ofta till oroligheter och man väntade sig ännu mer i år på grund av det spända läget.

– Israelerna är välkomna. Vi kommer att ta emot dem på vårt vis, säger Ibrahim Hadjadj, 32, en av hundratals palestinier som väntade innanför Damaskusporten.

Men i sista stund beslutade den israeliska polisen, enligt instruktion från regeringen, att ändra marschens rutt för att minska spänningen. Den skulle i stället gå via Jaffaporten och det judiska kvarteret i Gamla staden, fram till Västra muren (Klagomuren). Arrangörerna blev rasande över denna “nedvikning” och ställde in marschen. Men många ungdomsgrupper befann sig redan i omgivningarna och tågade på egen hand till samlingsplatsen vid Västra muren.

“Det är vår huvudstad”

Paret Ayana och Dror Altschuler, hon 20, han 22 och båda studenter i Jerusalem, marscherar varje år på Jerusalemdagen.

– Vi går med stolthet för att markera närvaro, för att markera att det är vår huvudstad, säger Dror.

– En del extremister kanske tar till våld, men det är redan våldsamt i Jerusalem två veckor och det beror inte på marschen. Vi är inte rädda, säger han.

Dror och Ayana Altschuler.
Dror och Ayana Altschuler.

Palestiniern Amir Abbas, 62, gör inköp inför måltiden som bryter den dagliga fastan under Ramadan strax innanför Damaskusporten.

– Allt handlar om ockupationen. Här i Jerusalem, i Gaza, hela Palestina. De hotar al-Aqsamoskén, ingen palestinier accepterar det, säger han.

Amir Abbas.
Amir Abbas.

Den muslimska helgedomen reser sig på Tempelberget där judarnas bibliska tempel en gång stod. Strax nedanför ligger Västra muren, den sista lämningen av Templet, som är judendomens heligaste plats.

Mitt i våldets Jerusalem dyker det plötsligt upp en grupp som verkar för fred och försoning. Det är gruppen “Tag meir” som tågar mot Jaffaporten, hundratals personer delar ut blommor till alla de möter.

– Vi arbetar för fred och samförstånd mellan israeler och palestinier. Vi tar avstånd från flaggmarschen eftersom den alltid leder till våld och rasistiska utfall. Vi vill visa ett annat Israel, säger den israeliska studenten Gaya Allon, 25.

Gaya Alon.
Gaya Alon.
Powered by Labrador CMS