Nyheter

Regeringen föreslår ökat stöd till trossamfunden

Ytterligare åtta miljoner kronor till trossamfunden samt slopade avgifter för gåvomottagare. Det är några av förslagen i regeringens valmanifest för mandatperioden 2014-2018.

###
Publisert Sist oppdatert

Regeringen har under de senaste åren successivt ökat stödet till trossamfunden. Nu föreslår regeringen att ytterligare åtta miljoner kronor ska tillföras den pott på 77,5 miljoner kronor som trossamfunden kan söka pengar från varje år.

Som Dagen skrev i fredags har Alliansen redan avsatt tre miljoner kronor i budgeten för "säkerhetshöjande åtgärder till trossamfunden". Hittills har framför allt judiska organisationer kunnat söka extrapengar för de skyddsåtgärder som församlingar och andra institutioner har tvingats göra. Men nu vill regeringen att det stödet permanentas och att det ska kunna sökas av alla samfund.

Dessutom vill Alliansen öka det generella bidraget med fem miljoner kronor.

- Sammantaget har vi näst intill fördubblat stödet till trossamfunden sedan 2010, säger samfundsminister Stefan Attefall (KD), till Dagen.

Enligt valmanifestet – som inte blir någon proposition förrän efter riksdagsvalet – kommer stödet för trossamfunden även att öka på andra områden. Alliansen vill bland annat, mer permanent, skjuta till två miljoner kronor till Nämnden för statligt stöd till trossamfund för att öka kompetensen bland samfundsledarna.

- Vi inledde arbetet förra året och kurserna har varit oerhört uppskattade, säger Stefan Attefall, som berättar att det i första hand är religiösa ledare med ortodox, muslimsk eller hinduisk bakgrund som har fått lära sig mer om hur det svenska samhället och systemet är uppbyggt och fungerar.

2012 infördes avdrag för gåvor till välgörande ändamål. Men ansöknings- och årsavgiften på 10 000 kronor, respektive 7 000 kronor, har fått ett flertal mindre organisationer att avstå från att ansöka om registrering hos Skatteverket.

Därför föreslår nu Alliansen att avgifterna ska slopas.

- Det innebär att mer pengar faktiskt kan gå till hjälpverksamhet, sammanfattar Stefan Attefall.

Maria Ros Jernberg, generalsekreterare för Frivilligorganisationernas insamlingsråd, gläds över förslaget och konstaterar att det kan få stora konsekvenser för mindre organisationer.

- Många av våra medlemsorganisationer har uttryckligen sagt att de avstår från ansökan om registrering på grund av avgifterna. Eftersom det handlar om en tolkning av ändamålet är det inte säkert att man blir godkänd. Därmed blir det också en viss tröskel att ansöka om registrering. Men det är samtidigt viktigt att påpeka att den förändring som skulle betyda mest är ändrade beloppsgränser samt att ändamålskravet ses över.

Socialdemokrater för tro & solidaritet har till skillnad mot sitt moderparti länge varit försiktigt positivt till gåvoavdraget.

- Den begränsade avdragsrätten har stärkt den ideella sektorn mer än vad de negativa konsekvenserna av det allmänna skattebortfallet har blivit, konstaterar förbundsordförande Peter Weiderud.

- Förslaget är värt att titta på, men det finns väldigt stora behov i samhället i dag och därför är det väldigt viktigt med ordentliga konsekvensanalyser. Vi måste dels titta på de ekonomiska konsekvenserna, men också vad konsekvenserna blir om tröskeln, som ansökningsavgiften innebär, försvinner. Vilken ideell verksamhet kommer att växa?

Kommer avdragsrätten att finnas kvar efter valet om det blir ett regeringsskifte?

- Tidigare har det funnits en tveksamhet inom partiet. Men på senare tid har jag inte sett något förslag om att det skulle försvinna.

Powered by Labrador CMS