Nyheter

Regeringen jobbar på ny skollag

Efter hård kritik har regeringen nu påbörjat en översyn av skollagen. Det bekräftar Jan Björklunds pressekreterare Eva-Marie Byberg till Dagen.

Utbildningsminister Jan Björklund sa i Ekot att ”... då är det bättre att vi förtydligar lagstiftningen än att man ska behöva slå varandra i huvudet lokalt om vad som är tillåtet och inte”. Enligt pressekreterare Eva-Marie Byberg har Utbildningsdepartementet fått i uppgift att se över lagstiftningen.
Utbildningsminister Jan Björklund sa i Ekot att ”... då är det bättre att vi förtydligar lagstiftningen än att man ska behöva slå varandra i huvudet lokalt om vad som är tillåtet och inte”. Enligt pressekreterare Eva-Marie Byberg har Utbildningsdepartementet fått i uppgift att se över lagstiftningen.
Publisert Sist oppdatert

Enligt Eva-Marie Byberg har Utbildningsdepartementet fått i uppgift att se över lagstiftningen efter de senaste veckorna diskussioner om skolavslutningar i kyrkor.

– Men arbetet har precis kommit igång och det är fortfarande bara internt. Det finns till exempel inte någon som har fått i uppgift att leda arbetet, säger hon.

Utbildningsminister Jan Björklund sa till TT i slutet av november att han var beredd att ta upp frågan om en översyn ”i närtid” med sina regeringskollegor och på torsdagsmorgonen sa han i Ekot att ”... då är det bättre att vi förtydligar lagstiftningen än att man ska behöva slå varandra i huvudet lokalt om vad som är tillåtet och inte”.

Ingen mer information

Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd på Skolverket, säger till Dagen att de inte har fått någon mer information från Utbildningsdepartementet.

– Jag hörde det på nyheterna i morse. Men med tanke på Björklunds tidigare uttalande i TT-telegrammet anade vi ju att det skulle komma så jag är inte jätteförvånad.

Jan Björklund upprepade också i Ekot det han har sagt tidigare; att man till exempel inför jul ska kunna sjunga julpsalmer och att det ska vara helt okej att en präst är med och berättar för barnen varför vi egentligen firar jul – trots att det innebär religiöst innehåll vilket Skolverket anser är förbjudet.

Kyrkan ingen klubblokal

I sitt nyhetsbrev i veckan skrev utbildningsministern att ”En del debattörer verkar tycka att det är okej att vara i kyrkan om man inte ägnar sig åt religion. Men det är naturligtvis omöjligt. Kyrkan är inte vilken klubblokal som helst. Prästen kan berätta om varför julen firas, till exempel genom att läsa ur julevangeliet och reflektera över det. När allt kommer omkring är julen en religiös högtid. Vi omger oss av religiösa symboler i juletid; julstjärnan i fönstret i klassrummet är en symbol för Betlehems stjärna. Den bör inte heller förbjudas.”

– När en präst står och berättar för barnen om varför man firar jul och reflekterar över jul­evangeliet så är det klart att det är ett slags religiöst budskap som förmedlas. Det är ju en självklarhet, en innebörd i att vara där, konstaterade utbildningsministern i Ekot.

”Bra som den är”

Ibrahim Baylan (S), vice ordförande i utbildningsutskottet, tycker att skollagen är bra som den är. Han menar att frågan saknar rimliga proportioner.

– Även om jag alltid varit noga med att undervisningen i den svenska skolan ska vara icke-konfessionell har jag aldrig haft några större problem med att eleverna samlas i någon kyrka för att ha skolavslutning, säger han.

Den svenska skolans utmaningar är betydligt större än frågan om skolavslutningarna, menar Baylan som är trött på att diskussionen blossar upp varje år. Att 12 000 elever lämnar skolan varje år utan adekvat utbildning, menar han är det verkliga bekymret.

– Vi får se vad regeringen föreslår, men jag ser inget behov av att ändra skollagen i det här fallet, säger han.

Powered by Labrador CMS