Nyheter
Regeringen mötte samfunden efter koranbränningen
Samfundsledare talade om säkerhet och om bränning av heliga böcker

Statsminister Ulf Kristersson (M) träffade på måndagen företrädare för Svenska kyrkan, Katolska kyrkan och Judiska centralrådet, liksom för den moské i Stockholm utanför vilken en person nyligen brände en koran.
”Låt oss gemensamt bekämpa det hat i samhället, som driver människor till att bränna Koranen, Bibeln eller Torah”, skriver Ulf Kristersson i sociala medier efter mötet, där även samfundsminister Jakob Forssmed (KD) deltog.
Bakgrunden till mötet var att polisen i slutet av juni tillät en person att demonstrera genom att bränna en koran utanför den stora moskén i Stockholm, på en av muslimernas viktigaste helgdagar. Samtidigt behandlar polisen just nu flera nya ansökningar om att bränna både Koranen och andra heliga skrifter, vilket Dagen skrivit om. Bland annat har en person ansökt om att bränna en bibel vid Israels ambassad i Stockholm kommande lördag.
– Vi fördömer agerandet oavsett vilken religiös bok det handlar om, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet, till Dagen.
– Det är en avskyvärd handling och det markerade jag också på mötet, i solidaritet med de muslimska vänner som utsatts.
Något generellt förbud mot bränning av heliga skrifter är dock inget som Judiska centralrådet förespråkar.
– Däremot välkomnar vi att polisen och åklagare utreder om det i enskilda fall kan vara hets mot folkgrupp. Till syvende och sist handlar det om den avsikt som någon har. Men förbjuder man bränning av vissa böcker hittar man snart på något annat i stället som kan vara kränkande, säger Aron Verständig.
Samtal om säkerheten
Mötet med Ulf Kristersson och Jakob Forssmed handlade även om säkerheten för religiösa samfund och deras lokaler.
– Både jag och andra tog upp svårigheten med att försäkra våra religiösa lokaler i vissa områden. Det är ett problem som också moskéer och katolska kyrkor haft, säger Aron Verständig, som menar att statligt subventionerade försäkringar eller statliga försäkringar skulle kunna vara alternativ när privata försäkringsbolag ger en församling kalla handen.

I slutet av juni gav regeringen Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) i uppdrag att genomföra insatser ”för att stärka trossamfunds säkerhet och öka kunskapen om deras säkerhetssituation och utsatthet för olika former av rasism och hatbrott”, skriver regeringen på sin hemsida. I uppdraget ingår bland annat att ta fram en rapport om olika trossamfunds säkerhetssituation.
Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus kommenterade mötet på sin Facebooksida.
“Viktiga samtal i dag mellan företrädare för islam, judendom, kristna kyrkor och statsministern och socialministern. Tillsammans bygger vi ett gott samhälle med tillit och öppenhet”, skrev han.
Förutom Martin Modéus och Aron Verständig deltog även Anders Arborelius, biskop för Stockholms katolska stift, samt Mahmoud Khalfi, imam och direktör för Stockholms moské vid Medborgarplatsen.