Nyheter
Regeringsombildning kan försena regler för kyrkorna
Trossamfundsminister Amanda Lind (MP) äger inte längre frågan
Planen var att regeringen skulle presentera ny lagstiftning under våren för de statliga bidragen till trossamfunden. Men sedan Miljöpartiet lämnat regeringen hänger frågan i luften.
– Jag hoppas och förutsätter att tillträdande regering och minister fortsätter jobba med förslaget, säger avgående trossamfundsminister Amanda Lind (MP) till Dagen.
Efter att oppositionens budget klubbats igenom i riksdagen på onsdagen valde Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet. Som skäl angavs bland annat att partiet inte kunde acceptera en budget som “slaktar klimatarbetet” och som är framförhandlat av ett “högerextremt parti”.
För kyrkornas vidkommande innebär Miljöpartiets beslut att osäkerheten ökar – trossamfundsminister Amanda Lind (MP) har tidigare lovat att lägga fram en lagstiftning under mandatperioden som reglerar de statliga bidragen till trossamfund, bland annat i form av ett nytt demokrativillkor. Men nu är det inte hon som äger frågan längre.
Ökade omkostnader
Till Dagen säger Amanda Lind att hon förutsätter att hennes efterträdare fortsätter att jobba med frågan. Men Amanda Linds pressekreterare säger samtidigt till Dagen att det inte finns något svar på hur den utlovade lagstiftningen påverkas av den rådande situationen.
Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) har det praktiska ansvaret att fördela statens ekonomiska stöd till trossamfunden. Förändringarna som har legat på Amanda Linds bord påverkar indirekt även SST, bland annat i form av ökade omkostnader i samband med införandet av demokrativillkoret.
Avvaktar en ny regering
Enligt SST:s direktör Isak Reichel berörs däremot inte myndigheten direkt av regeringsombildningen. Han förklarar att SST inte tänker agera i dagsläget utan att de avvaktar en ny regering.
– På kort sikt påverkar detta inte myndigheten alls, vi har en instruktion, regleringsbrev och en budget som styr vår verksamhet, säger han till Dagen.
Ser du någon risk för att regeringens förslag kan hamna mellan stolarna på grund av regeringsombildningen?
– Det är klart att det finns en risk för att frågor blir försenade när det saknas ordinarie regering, men jag ser inte att vi kan göra så mycket åt saken, svarar han.