Nyheter
Rekordmånga kopparstölder från kyrkor
Det höga skrotpriset på koppar tros ha bidragit till ökningen

Antalet kopparstölder som riktas mot kyrkor har ökat kraftigt. Kyrkans försäkring hade fått in 45 anmälningar till och med november i år, jämfört med i snitt 27 om året sedan 2016. En lösning är att inte ersätta stulen koppar med samma material.
- Så fort man sätter upp ny koppar så blir man ju av med det, säger kyrkogårdschef Eva Olofsson i Tidaholm till TV4 Nyheter.
Kyrkans försäkring försäkrar omkring 70 procent av Svenska kyrkans kyrkobyggnader i landet. Här är man sedan länge väl medveten om problemet med kopparstölder, och tipsar sina kunder om hur stölderna ska kunna förhindras.
Att stölderna ökat såpass mycket under det senaste året kan enligt bolaget hänga samman med det höga skrotpriset på koppar, uppger TV4 Nyheter. Många av stölderna förefaller vara organiserade, och en del av metallen försvinner utomlands.
I polisregion Bergslagen har elva fall av kopparstölder från kyrkor anmälts bara i december, skriver Nerikes Allehanda. Natten till den 18 december bröt koppartjuvar loss samtliga stuprör och en hängränna på Viby kyrka i Vretstorp. Två dagar senare blev även Fellingsbro kyrka av med sina kopparstuprör.
Stölderna orsakar ofta skador på kyrkornas fasader.
Kyrkoherden Per Kallin Påhlsson berättar för NA att Fellingsbro och Näsby församling har drabbats av kopparstölder tre gånger under hösten, trots att man DNA-märker all sin koppar.
“Pengar diakonin behövt”
“Värdet av den koppar som stulits är några tusenlappar när den säljs som skrot, men kostnaden för att återställa är hundratusentals kronor bara för oss i Näsby Fellingsbro församlingar”, skriver Per Kallin Påhlsson i ett mejl till NA.
“Detta är pengar som vi mycket hellre hade använt inom vår barn- och ungdomsverksamhet eller inom diakonin”.
En annan drabbad kyrka ligger i Tidaholm i Västergötland. Där saknades tre stuprör och en kopparkabel till åskledaren en söndagsmorgon i december.
Här är kyrkogårdschef Eva Olofsson inne på att man kanske inte direkt bör ersätta ett stulet kopparstuprör med ett nytt i samma material.
– Det är ju tyvärr så. Så fort man sätter upp ny koppar så blir man ju av med det. För då vet de ju att det har kommit upp, säger hon till TV4 Nyheter.