Nyheter

Rekordmånga på digital missionskonferens

Lördagen den 27 mars 2021 arrangerades pingströrelsens årliga missionskonferens Sänd. I år var konferensen, som sändes från Pingstkyrkan i Robertsfors, till stora delar digital. På bilden syns Andreas Svedman, Elisabet Åström samt Niclas Strindell.
Lördagen den 27 mars 2021 arrangerades pingströrelsens årliga missionskonferens Sänd. I år var konferensen, som sändes från Pingstkyrkan i Robertsfors, till stora delar digital. På bilden syns Andreas Svedman, missionsinspiratör Pingst FFS, samt Elisabet Åström, pastor i Pingst Härnösand, och Niclas Strindell, pastor i Pingstförsamlingen Västerbottens mellanbygd.
Publisert Sist oppdatert

På lördagen arrangerades pingströrelsens årliga missionskonferens Sänd. Nobelpristagaren Denis Mukwege och Mervyn Thomas från den kristna människorättsorganisationen Christianity Solidarity Worldwide var två av seminarietalarna.

Läkaren Denis Mukwege berättade i några videoklipp inspelade utanför Panzisjukhuset i DR Kongo, där han bor och arbetar, att den pågående coronapandemin har förvärrat situationen i landet. Han berättade att försvarslösa kvinnor, barn och äldre drabbas av ett fruktansvärt våld.

På en fråga om varför han – trots personliga hot – vägrar att låta sig tystas svarade Denis Mukwege att tystnad inte är ett alternativ. Han nämnde den svenska Kongomissionären Edvard Vilhelm Sjöblom (1862–1903) som riktade skarp kritik mot hur Kongos befolkning behandlades. Enligt Mukwege är Sjöblom en förebild.

Rekordmånga konferensdeltagare

Seminariet som Denis Mukwege medverkade i hade rubriken “In the shadow of the pandemic” (I skuggan av pandemin) och coronapandemin präglade också hela missionskonferensen. Samlingen, som sändes från Pingstkyrkan i Robertsfors i Västerbotten, var till stora delar digital och i stort sett alla medverkade nämnde coronapandemin på olika sätt.

Men att missionskonferensen var digital i år påverkade inte antalet deltagare negativt. Tvärtom hade rekordmånga anmält sig. Enligt Andreas Svedman, missionsinspiratör inom Pingst FFS, handlade det om cirka 500 personer.

Konferensen inleddes och avslutades med samlingar i Pingstkyrkan i Robertsfors som alla var med på via länk. Däremellan erbjöds fyra seminarium.

Kortare missionsuppdrag i dag

Ett av dessa leddes av Mika Kosonen. Han är nationell Kairoskoordinator och på seminariet berättade han om Kairoskursen, en kurs där deltagare får lära sig mer om hur man kan dela tron i dagens mångkulturella samhälle. Kursen har dessutom som målsättning att inspirera till tvärkulturell mission i den lokala församlingen.

Duane Frasier från Joshua Project medverkade på ett annat seminarium. Joshua Project sammanställer missionsinsatser riktade mot olika folkgrupper och Duane Frasier förklarade att det finns en obalans – de flesta missionärer skickas till folkgrupper som redan har hört evangeliet medan få kyrkor satsar på helt onådda grupper. Han konstaterade också att missionsuppdrag numera sällan pågår längre än två år vilket generellt sett är en för kort tid för att nå framgång bland dessa grupper.

Mer fokus på religionsfrihet

Ytterligare ett seminarium handlade om den förföljda kyrkan. Mervyn Thomas från den kristna människorättsorganisationen Christianity Solidarity Worldwide, som har sin bas i Storbritannien, beskrev situationen för kristna runt om i världen. Han konstaterade att det på pappret råder religionsfrihet i flera länder där det samtidigt är förbjudet att tala offentligt om sin kristna tro.

Han tillade att kristna behöver stå upp för religionsfriheten – men att kampen även gäller muslimer och hinduer och andra som drabbas på grund av sin religiösa övertygelse.

Mervyn Thomas gav flera nedslående exempel på hur religionsfriheten inskränks, exempelvis i Kina. Samtidigt sa han också att fler och fler beslutsfattare får upp ögonen för vikten av religionsfrihet. Han nämnde International Religious Freedom or Belief Alliance som bildades i februari förra året. Det är en sammanslutning av ett 30-tal länder – dock inte Sverige – som arbetar för att lyfta upp religionsfrihet.

Fler vill bli missionärer

Pingströrelsen i Sverige har i dagsläget över 150 missionärer i utlandet. Och enligt Andreas Svedman har antalet som vill åka ut ökat under det senaste året. Under missionskonferensen skickade många av missionärerna digitala hälsningar medan andra som är på väg ut i missionsuppdrag fick berätta om det kommande arbetet.

I en kommentar till Dagen säger Andreas Svedman att att det har hänt mycket på missionsområdet under det gångna året – trots att coronapandemin har påverkat stora delar av världen. Han berättar bland annat att pingströrelsen, tack vare medierna, har lyckats att nå nya människor med evangelium.

Dessutom förklarar han att nedstängningar av samhällen har inneburit att människor har sökt sig till kristna individer, eller till församlingar, för att sedan komma till tro. Han säger att det är en direkt konsekvens av pandemin som har fått människor att omvärdera sina livsval och sin livsåskådning.

Powered by Labrador CMS