Nyheter

Religioner samarbetar för att hjälpa

Samfund bedriver ofta sina egna sociala projekt. I en pågående konferens diskuteras hur man kan bedriva socialt arbete över religionsgränserna. I Sverige har ett unikt pionjärprojekt startats.

Publisert Sist oppdatert
Diakoni är ett välkänt begrepp i kyrkan. Men diapraxis, vem känner till det? Ordet dyker i alla fall upp gång på gång under seminariet "Religion och socialt arbete" som pågår den här veckan i Stockholm.
Där diskuteras hur olika religioner kan hitta sätt att samarbeta inom social hjälpverksamhet, och namnet som används för fenomenet är alltså diapraxis. Ett samarbete som vuxit fram främst i de samfund som förespråkar religionsdialog.
- När vi talar om religionsdialog så kommer man till slut till ett stadium där man också måste göra saker tillsammans, säger Henrik Larsson, präst i Svenska kyrkan och projektledare för Guds hus.
Guds hus i Fisksätra är det omskrivna byggprojektet där en protestantisk-katolsk kyrka ska byggas ihop med en moské, alltså där dialog är på väg att övergå i praktisk handling. Bygget är än så länge inte klart, däremot har man redan byggt upp ett socialt hjälparbete över religionsgränserna. Man har fått ekonomiskt stöd från Europeiska Integrationsfonden, och projektnamnet som används är Diapraxis. Stockholms Stadsmission, Svenska kyrkan, muslimernas förening och katolska kyrkan är med i arbetet.

Medveten om kritiken

För de kristna grupper som ser socialt arbete som ett sätt att missionera och locka människor till sin tro kanske det sticker lite i ögonen. Framförallt när handen är utsträckt bortanför de kristna samfundens gräns, i det här konkreta fallet islam.
Henrik Larsson är väl medveten om kritiken.
- Det finns de som säger att vi överger missionsbudskapet. Men jag håller inte med. Vi har alltid med dialog, socialt arbete och en inbjudan. Vi kommer att fortsätta med det.
Henrik Larsson är tydlig med att allt inte kan smälta ihop till en religion, utan att var och en måste stå för sitt.
- Sedan respekterar vi varandra och vi ser inte varandra som objekt vi ska vinna över.
Awad Olwan är imam i den muslimska förening som är involverad i Gud hus-projektet, och han är inne på samma linje.
- I alla religioner finns det grupper som är exklusivister, som säger vi har rätt och alla andra har fel. Då går det inte att samarbeta på det sättet. Jag försöker motverka de grupperna inom mitt samfund.

"Stå på de svagas sida"

Pernilla Landin är diakon i Svenska kyrkan och jobbar i det mångreligiösa samarbetsprojektet.
- Som diakon har jag avlagt ett löfte att stå på de svagas sida. Vi konstaterar att många vänder sig till oss för att få hjälp. Varje dag möter vi människor i utanförskap.
Hon berättar att många av de boende i det mångkulturella Fisksätra har en skeptisk hållning till myndigheterna, som ofta har svårt att nå ut till de som bor i området. I de religiösa samfunden finns en stor kunskap om tro, kultur och även språklig kompetens, vilket gör att många söker sig till dem när de behöver hjälp.

Vill bygga broar

Pernilla Landin berättar att det inte är ovanligt att muslimer söker sig till det mångreligiösa hjälparbetet, och de har inte några problem att möta henne som är diakon i Svenska kyrkan.
- En muslimsk kvinna berättade att hon kom till mig för att jag har en tro. Därför vågade hon berätta om sin livssituation.
Vad kan du som diakon hjälpa en muslim med?
- Bygga broar till myndigheterna. Jag kan hjälpa till med att ringa, boka tid, översätta. Allt beror på vad de behöver hjälp med. Vi ska alla hjälpa utsatta människor, det är vår gemensamma plattform. Det spelar ingen roll vem det är som söker hjälp hos oss.

Fakta: Diapraxis
Diapraxis är en ordlek.
Diapraxis betyder att dialog har övergått till praktisk handling, praxis.
Diapraxis är också projektnamnet som används för det interreligiösa sociala arbetet i Fisksätra.

Powered by Labrador CMS