Nyheter

Religionsvetare: Kyrkklockor och böneutrop fyller samma funktion

Det är svårt att stifta lagar som förbjuder böneutrop och samtidigt tillåter kyrkklockor. De fyller nämligen samma funktion. Det menar religionsprofessorn Jonas Svensson på Linnéuniversitetet.

Kyrkklocka.
Kyrkklocka.
Publisert Sist oppdatert

Böneutrop har blivit en het fråga i Sverige den senaste tiden. På torsdagen gick KD-ledaren Ebba Busch Thor ut och sa att KD är emot böneutrop, eftersom hon inte tycker att religiösa budskap ska förkunnas in i människors privata bostäder. Hon menar inte att böneutropen kan jämställas med kyrkklockor.

Läs mer: Frida Park: Historielöst om böneutrop

Men har vi verkligen rätt att slippa oönskade religiösa uttryck i Sverige? Här hävdar Jonas Svensson, professor i religionsvetenskap, att många missuppfattar religionsfriheten innebörd.

– Om vi vänder på det, vad skulle ett förbud innebära mot de kristna grupper som bedriver en aktiv mission med till exempel lovsång i offentliga miljöer? Då får vi skicka polisen på frälsningssoldater som sjunger kristna sånger.

Att formulera en lag som förbjuder böneutrop, är svår att skriva utan att den blir diskriminerande, tillägger han.

– Den allmänna motviljan mot böneutrop bottnar till viss del i en misstänksamhet och negativ uppfattning mot islam. Det har man ju rätt att ha. Men det går inte att lagstifta mot människors religionsutövning som inte är jämlik för alla religioner.

Läs mer: Busch Thor: Vi är emot böneutrop

En annan fråga som dyker upp är vad som skulle hända med kyrkklockorna om böneutrop förbjöds i lag.

Även om de inte har en predikande funktion, ringer de ändå för att samla till bön. Den så kallade böneringningen har i alla fall detta uttalade syfte, intygar flera religionsvetare som Dagen pratat med.

– På det sättet finns tydliga likheter med böneutropen, som har samma funktion. Men det är först i en juridisk prövning som vi vet om det verkligen är jämförbart i avseende att slippa religion i det offentliga, säger Jonas Svensson.

Läs mer: Eli Göndör: Lösningen på frågan om böneutrop

I Sverige finns redan böneutrop på två platser. Dels i Karlskorna, dels i Fittja, utanför Stockholm. Där fick moskén sitt tillstånd 2013 och sedan dess gör man sitt böneutrop några minuter varje fredag.

– Det fungerar bra, och vi har tillstånd för hela 2018 nu, säger Hasan Alp, vice ordförande i Botkyrka islamiska kulturförening till Dagen.

Vad tycker du om att många ogillar böneutrop?

– Det får svenska folket svara på. Jag tycker att man kan tillåta detta, när man tillåter kyrkklockor som ringer runt om i Sverige.

Tror inte på anstorming

Islamologen Jan Hjärpe tror inte på en anstormning av böneutrop i Sverige om moskén i Växjö får tillstånd.

– Nej, eftersom vi har en stark sekulariseringsprocess bland de muslimer som bor i Sverige. Vid generationsväxlingen försvinner 80 procent och är inte längre aktiva. De fortsätter med traditioner som eid-firandet, men utövar inte aktivt sin religion.

Han jämför det med julfirandet som har en stark ställning i Sverige, även om få julfirare betraktar sig som aktivt troende kristna.

Han understryker att det främst är ”medelklassmoskéerna” som vill ha böneutrop i Sverige – och inte de extremistiska grupperna.

– Det som ansöker om böneutrop är de grupper som vill vara med i majoritetssamhället, som är relativt väletablerade. De revolutionära hittar man inte här.

De våldsbejakande extremisterna hittar man i stället i källarlokaler.

– De vill ha separata samhällen, och är inte intresserade av att nå ut till allmänheten med böneutrop, säger han.

Powered by Labrador CMS