Nyheter

Religionsvetare Sameh Egyptson: Kyrkattentaten i Egypten ingen isolerad händelse

Dödstalet för helgens två blodiga attentat mot koptiska kyrkor i Egyptens steg under söndagen och slutade på 44 döda. ”Förtvivlan sprider sig, men jag tror ändå inte att det här kommer att påverka påskfirandet”, säger religionsvetaren och forskaren Sameh Egyptson.

###
Publisert Sist oppdatert

Helgens attacker mot kyrkorna i Egypten är de värsta på flera decennier. Den första kyrka som drabbades i helgens attentat var Mar Girgis-kyrkan i staden Tanta i Nildeltat, norr om Kairo. Den koptiska församlingen firade palmsöndagen, inledningen på påskveckan, när firandet avbröts av detonationen i kyrkan, enligt CNN. Här dog 27 människor och minst 78 skadades, skriver The Independent.

Vid det andra bombattentatet ett par timmar senare i Markuskyrkan i Alexandria dödades minst 17 personer, 48 blev skadade. I Markuskyrkan deltog den koptiske påven Tawadros II, som undkom oskadd.

Ingen isolerad händelse

Terrorrörelsen IS säger i en av sina propagandakanaler att de har utfört de båda attentaten.

– Jag har varit rädd hela tiden att något sådant här skulle kunna hända. Det är inte isolerade händelser. Attackerna mot kyrkan har pågått länge, säger Sameh Egyptson, forskare vid Lunds universitet inom interreligiösa relationer och själv egyptisk kopt.

I december utsattes kopternas största katedral, belägen i Kairo, för ett bombdåd. Det attentatet var då det allvarligaste på flera år mot Egyptens kristna. Många av de 30 dödsoffren i december var kvinnor eller barn.

Den egyptiska regimen med president Abdel Fattah al-Sisi i spetsen fördömde attacken och utlyste tre månaders undantagstillstånd.

Många spekulationer

Kopterna har tillhört de grupper som stödjer al-Sisi – som tog över efter att Muslimska brödraskapet tvingades bort från makten – men nu fruktar många kristna att al-Sisi inte längre kan skydda dem, skriver New York Times.

Sameh Egyptson säger att det finns många olika spekulationer kring attentaten och den egyptiska regimen.

– Sedan 1970-talet har ingen blivit dömd för några attentat mot kopter. Det gör att många spekulerar och konspirationsteorierna flödar. Man talar om att kristna används som syndabockar, man talar om hoten som kom från islamisterna när Mursi tvingades lämna ifrån sig makten.

”Förtvivlan sprider sig”

– Kristna känner att de är mellan två maktblock som utövar förtryck mot dem. Även den egyptiska staten legitimerar sig med islam, säger han.

Kommer då kopter i Egypten att våga besöka sina kyrkor under påsken, efter det som hänt?

– Vissa vill utmana rädslan, vissa är rädda om sitt liv. Islamisterna är inte medvetna om att påskdagen kommer en vecka efter palmsöndagen. De tror att palmsöndagen är den stora festdagen. Därför tror jag inte att det som hänt kommer att påverka påskfirandet. Däremot finns det en stor förtvivlan som sprider sig, säger Sameh Egyptson.

Påven fördömde attacken

Av Egyptens 91 miljoner invånare är cirka tio procent av befolkningen kristna, resten är muslimer. Den största kristna gruppen är kopterna.

Den katolske påven Franciskus fördömde attentatet i Tanta under en palmsöndagsmässa – attacken i Alexandria hade då ännu inte ägt rum. Franciskus kommer att besöka Egypten i slutet av mars, och ska då träffa både den koptiske påven Tawadros II och de egyptiska muslimernas ledare Storimamen. Imamen fördömde även han attackerna, som han kallade ”vidriga”.

Hur kan då världens kristna hjälpa kopterna i Egypten?

– Eliminera islamisternas makt. För när islamister kommer till Europa säger de: ni är våra armar, stöd oss så att vi kan förverkliga vår vision om att skapa sharia och ta över världen.

– Samarbeta i stället med de muslimer som står för pluralism och andlighet. De andliga muslimerna betraktas som de värsta fienderna av islamisterna, säger Sameh Egyptson.

Powered by Labrador CMS