Nyheter
Religiösa mer generösa – om pengarna går till andra troende
Gåvomottagarnas religion viktig för hur mycket som skänks till dem

Ateister, kristna och muslimer är generellt sett lika benägna att ge bort pengar. Men om gåvomottagarna är trossyskon ökar givmildheten markant bland kristna och muslimer. Det visar en ny undersökning.
Forskare vid Linköpingsuniversitet har frågat 398 svenskar om hur de skulle fördela fiktiva pengar mellan sig och tre hypotetiska mottagare. Personerna som ingick i undersökningen fick därefter svara på frågor om bland annat religiös tillhörighet. Testat genomfördes i sex omgångar och varje gång fick deltagarna veta något om de fiktiva mottagarna – en av gångerna gavs de information om mottagarnas religiösa tillhörighet.
Resultatet var tydligt: I de flesta av omgångarna gav ateister, kristna och muslimer bort lika mycket pengar. Men när de fick kunskap om mottagarnas religion förändrades läget, och då blev kristna mer generösa än ateister. (Antalet muslimer var för litet för att det skulle vara möjligt att dra några säkra slutsatser.) Främst yttrade sig de kristnas givmildhet genom att de gav mer till kristna. Men även ateister visade sig favorisera sin egen grupp.
– Jag blev faktiskt förvånad över detta eftersom det enda som förenar ateister är att man inte tror på en gud, säger en av forskarna, Nathalie Hallin i ett pressmeddelande.
Amerikanska muslimer mest generösa
Efter undersökningen i Sverige genomförde forskargruppen en uppföljande studie med drygt 700 personer i USA och en studie med cirka 600 personer i Egypten och Libanon. Resultatet var detsamma: religion var den faktor som hade störst inverkan på generositeten och deltagarna favoriserade den grupp som hade samma tro som de själva.
Bland deltagarna i USA var dessutom muslimer mer generösa mot muslimer än kristna mot kristna, respektive ateister mot ateister. I Egypten och Libanon kunde forskarna däremot inte se någon skillnad mellan muslimers givmildhet mot muslimer och kristnas givmildhet mot kristna. (Antalet ateister var för litet för att det skulle vara möjligt att dra några säkra slutsatser.)
Enligt forskarna är det oklart hur exempelvis kulturella normer eller muslimers minoritetsställning i det amerikanska samhället påverkade resultatet i studierna.
Vill inte lägga värdering
Att förhållandet till religion har en så stark inverkan på givmildheten och gruppkänslan är enligt forskarna Nathalie Hallin och Hajdi Moche intressant. Samtidigt vill de inte lägga någon värdering i detta – att vara generös gentemot en viss grupp kan ses som bättre än att inte vara generös alls.
– Samtidigt kan man ju vara generös på olika sätt. Man kan ju vara generös med tid, med kärlek eller med omtanke. Så om det finns någonting i religionen som säger att man ska vara generös just med pengar är någonting att fundera kring i alla fall, säger Hajdi Moche.