Nyheter

Riksdagens kristna grupps nya ledare: Andakterna är ett viktigt vattenhål

Varje onsdag hålls det andakter i riksdagen i regi av Riksdagens kristna grupp - han blir ny ledare

Daniel Bäckström (C) och Kjell-Arne Ottosson (KD) på Riksdagens kristna grupps årsmöte.
Daniel Bäckström (C) och Kjell-Arne Ottosson (KD) på Riksdagens kristna grupps årsmöte.
Publisert Sist oppdatert

Kjell-Arne Ottosson (KD) blir ny ordförande för Riksdagens kristna grupp. Varje onsdag träffas man över partigränserna för en andakt.


Han säger att det är med ödmjukhet och tacksamhet han tar över rollen som ordförande för Riksdagens kristna grupp.

– Det är en av riksdagens absolut äldsta föreningar, dessutom en förening med den typ av innehåll som gör att man blir än mer ödmjuk. Det är inte någon vänförening eller jakt- och fiskeklubb utan en förening med lite djupare innebörd, säger Kjell-Arne Ottosson (KD) till Dagen.

Det är med rungande värmländska han berättar om sitt nya uppdrag, där han tar över ordförandeskapet efter värmlänningen Daniel Bäckström (C) som nyligen var i hetluften i Centerpartiets partiledarval.

Berätta om vad ni gör?

– Vi har varje onsdag 8.30 en morgonandakt i Stilla rummet i riksdagen. Vi har två fasta kaplaner, Mia Ström och Niklas Piensoho, och i regel är det någon av dem som talar. För den som kan och hinner går vi sedan vidare till riksdagens kafeteria och har kyrkkaffe, säger Kjell-Arne Ottosson.

På årsmötet där han blev vald till ordförande var teologen Joel Halldorf inbjuden för att hålla ett föredrag om frikyrkornas roll för den demokratiska utvecklingen i Sverige.

”Där kan man få lugn och ro”

Kjell-Arne Ottosson, själv aktiv i Equmeniakyrkan, berättar att han själv uppskattar andakterna i det annars så hektiska riksdagsarbetet.

– Det är ett av veckans viktiga vattenhål, säger han.

– Där kan man få lugn och ro och får ta del av ett budskap som i alla fall jag behöver för att klara av det här uppdraget.

Hur många är ni som kommer?

– Vi är omkring 15–20 personer som träffas en vanlig onsdag.

Något formellt medlemskap i Riksdagens kristna grupp finns inte, utan det blir en mer löst sammansatt förening där den som vill får anmäla sitt intresse.

Per-Arne Håkansson, riksdagsledamot Socialdemokraterna och informell ledare för Tro och solidaritets riksdagsgrupp.
Inne i Stilla rummet i riksdagen hålls det andakt varje onsdag.

Vilka partier finns med på andakterna?

– Det beror på. Den ena onsdagen är inte den andra lik, många är ute och reser och det hålls ofta seminarier på morgonen, men de allra flesta partier är representerade en normal onsdag, säger Kjell-Arne Ottosson.

Den nyvalde ordföranden är dock något försiktig när det gäller att berätta vilka partiföreträdare som går på andakt, men efter några följdfrågor erkänner han till slut att Kristdemokraterna är det parti som är överrepresenterat i sammanhanget.

– Vi är ofta flest. Men det viktiga här är inte partitillhörigheten, utan det är att visa på något annat som förenar oss.

Kjell-Arne Ottosson säger att det är lite olyckligt att media så ofta är ute efter att hitta en konflikt, inte att som i detta fall belysa något som förenar över partigränserna.

– I evigheten är det ganska oväsentligt vilket parti du tillhör. Där hoppas jag att vi alla träffas.

Fakta: Riksdagens kristna grupp

  • Är en av riksdagens äldsta föreningar som bildades år 1904.
  • Under sin långa historia har Riksdagens kristna grupp sett olika ut.
  • Numera lägger man sig inte i politiken, utan anordnar andakter där alla som vill är välkomna.
  • Förutom andakterna ordnas ibland även andra aktiviteter.
Powered by Labrador CMS