Nyheter

Riktlinjer för kyrkor slopas - så tror pastorer återgången blir

Stor glädje och lättnad - men pastorer beredda på att normaliseringen tar tid

Pastorer beredda på att normaliseringen efter pandemin. Niclas Ljung, pastor och föreståndare i Immanuelskyrkan i Malmö. Bodil Eriksson är pastor i Betlehemskyrkan i Sundsvall. Ulf Häggkvist, missionsföreståndare i Svenska alliansmissionen.
Niclas Ljung, Bodil Eriksson och Ulf Häggkvist tror på en glädjefull, men försiktig, återkomst till kyrkorna när restriktionerna nu släpps.
Publisert Sist oppdatert

Nästa helg släpper alla pandemirestriktioner – också för kyrkorna. Mitt i glädjen meddelar Immanuelskyrkan i Malmö (EFK) samtidigt att handspriten kommer att vara kvar ännu en tid. Och i Sundsvall tror Betlehemskyrkans pastor att människor kommer att fortsätta hålla lite avstånd fortfarande en tid.

Dagen har pratat med en kyrkoledare och två pastorer i olika samfund, och på olika håll i landet, med tanke på restriktionerna som försvinner på onsdag, enligt besked från regeringen. I Betlehemskyrkan i Sundsvall, där Bodil Eriksson är pastor inom Equmeniakyrkan, kommer den största omedelbara skillnaden vara att kyrkkaffet efter gudstjänsten kommer i gång igen, tror hon.

Deltagandet i gudstjänsterna, som nu under pandemin har samlat strax under 50 personer, gissar hon så sakteliga kommer att ökas på igen – men att det inte sker omedelbart utan att människor kommer att behöva lite tid på sig att vänja sig.

– Men det ska bli skönt att inte behöva vara lika noga med att räkna hur många som kommer och att det är långa avstånd, och så vidare, säger Bodil Eriksson.

Halvbild
Bodil Eriksson, pastor i Betlehemskyrkan i Sundsvall, som tillhör Equmeniakyrkan.

Fortsatt smittspridning

Ulf Häggkvist, missionsföreståndare i Svenska alliansmissionen, är inne på samma linje. Han konstaterar att smittspridningen ju fortfarande är hög, även om sjukvården inte frestas på lika mycket. Både på samfundsexpeditionen i Jönköping och ute i församlingarna har han hört om många som varit sjuka.

– Det klart jag känner lättnad, och positiva känslor. Vi får vara tacksamma att vi är i ett läge att vi kan öppna samhället. Jag tror att det är bra för både församlingar och människor att vi kan börja mötas och träffas igen, säger Ulf Häggkvist.

Färre besökare en tid

Precis som inom många andra samfund har en del av Alliansmissionens större församlingar använt sig av vaccinationspass, medan andra har haft 50-gräns och avstånd. Ytterligare andra har valt att mötas helt eller delvis digitalt. Över lag har besöksantalet gått ner i alla kyrkor och samfund under de senaste veckornas tuffare pandemirestriktioner.

– Men när vi nu öppnar hoppas vi att det också kan dyka upp en del nya människor som har tagit del av de digitala gudstjänsterna, säger Ulf Häggkvist.

Ulf Häggkvist.
Ulf Häggkvist, missionsföreståndare i Svenska alliansmissionen.

Niclas Ljung, pastor och föreståndare i Immanuelskyrkan i Malmö (Evangeliska frikyrkan, EFK) säger att församlingen ändå kommer att ta det lite lugnt nästa söndag. Handspriten finns kvar i dörren, mötesvärdar uppmanas att inte skaka hand, och man försöker fortsatt hålla lite mer avstånd mellan sittraderna. De digitala sändningarna fortsätter.

Konsekvenser syns i höst

Men anmälan till de två gudstjänsterna, som har varit i den “senaste svängen” kan nu tas bort. Även Niclas Ljung tror att det kommer ta ett par månader innan människor vågar sig tillbaka, och att det är först till hösten man kommer att kunna se konsekvenserna av pandemin besöksmässigt i kyrkorna.

Niclas LjungFöreståndare, Immanuelskyrkan Malmö.
Niclas Ljung, föreståndare i Immanuelskyrkan, Malmö.

Både Ulf Häggkvist hos Alliansmissionen och Niclas Ljung tror dock att det är viktigt att nu få mötas fysiskt igen.

– Församling betyder just “samling”. Och det är svårt att vara församling utan att få samlas, säger Niclas Ljung.

– Det är bra med digitala verktyg, men det är inte alls samma sak. Jag tycker jag märker hur vänner nu väljer att återuppta kontakten. I början kan det vara skönt att få vara ensam, men nu vill många ha de fysiska mötena igen, säger Ulf Häggkvist i Svenska alliansmissionen.

Fakta: Kyrkorna och pandemin

  • En del kyrkor och församlingar har senaste tiden använt vaccinpass vid sina gudstjänster.
  • Andra församlingar har valt att ha max 50 deltagare och avstånd mellan besökarna, enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
Powered by Labrador CMS