Nyheter
”Risken ökar när man bedriver den här typen av verksamhet i kyrkor”
Försäkringsbolaget “Kyrkans försäkring” förklarar sin hållning när det gäller risker och kostnader

I äldre kulturminnesmärkta byggnader bör man inte bedriva natthärbärge. Det menar Patrik Olsson från Kyrkans försäkring, vars bedömning nu lett till att S:ta Clara kyrka tvingas stänga kyrkporten för hemlösa.
Patrik Olsson är vd på Kyrkans försäkring, det försäkringsbolag som Svenska kyrkan använder sig av. Det är de som har varnat för riskerna med att bedriva natthärbärge i S:ta Clara kyrka och som gjort att kyrkorådet i domkyrkoförsamlingen i Stockholm satt stopp för härbärge i kyrkan.
Han säger till Dagen att han inte kan uttala sig om det specifika ärendet utan enbart hålla ett mer allmänt resonemang.
– Rent principiellt ser vi det som en riskökning när man bedriver den här typen av verksamhet i kyrkobyggnader. Det som är speciellt med kyrkobyggnader är att en relativt liten skada kan bli väldigt dyr, säger Patrik Olsson.
Del av kulturarv
Inte minst handlar det om kulturminnesmärkta byggnader, där kostnader för skador kan bli mycket dyra, exempelvis om en väggmålning måste tvättas efter en brandskada.
– Vårt uppdrag är att erbjuda bästa försäkring till lägsta pris för Svenska kyrkan. Men vi har också i uppdrag att bevara kyrkans del av kulturarvet, då måste vi tänka på de här sakerna som man kanske inte tänker på om man bedriver en kyrklig verksamhet, att en begränsad skada kan leda till väldigt stora kostnader.
Avråder verksamhet
Patrik Olsson säger att han har förståelse för att det finns en viss symbolik i att använda kyrkornas lokaler när det gäller välgörenhet, men lägger till att man då som organisation också måste vara beredd att betala för försäkring och eventuella skador.
Därför avråder de kyrkor att bedriva natthärbärgen i äldre kyrkor.
– I praktiken handlar det om kyrkor byggda före 1946, säger Patrik Olsson.
I de kyrkorna ska man inte ha natthärbärgen?
– Vi har sagt det i våra riktlinjer, att vi inte tillåter natthärbärge. Någonstans måste man dra gränsen. Är det kallt en natt och man har verksamhet på kvällen och låter kyrkan stå öppen och har personal där så tillåter vi det. Men börjar man erbjuda sovplatser så accepterar vi inte villkoren. Då är det bäst att använda andra lokaler.
Men försäkringsbolag kan inte förbjuda en församling att bedriva natthärbärge i en äldre kyrka, men avråder från det och varnar för att man tar en onödig risk samt att kostnaderna för försäkring och eventuella skador blir högre.