Nyheter
Roland Utbult byter parti - blir medlem i KD
Musikern och folkpartipolitikern Roland Utbult byter parti. I dag presenteras han som medlem i Kristdemokraterna.

- Det går åt en enorm energi och mycket tid att driva politik. Därför är det viktigt att de frågor man driver får gehör och genomslag i det parti man är med i, menar han. Jag har ställt mig frågan: Hur stort utrymme har mina frågor i mitt parti?
Han har gjort bedömningen att utrymmet är större hos Kristdemokraterna än Folkpartiet.
I tisdags träffade han KD-ledaren Göran Hägglund, som säger sig vara glad över Roland Utbults beslut att bli kristdemokrat. Men det har inte getts några löften från Kristdemokraterna om politiska positioner, poängterar Utbult.
Hoppas på en riksdagsplats
Han säger att det för hans del inte handlar om att skaffa sig "positioner". Däremot är han fortfarande intresserad av en riksdagsplats. Han var i förra valet mycket nära att bli inkryssad för Folkpartiet, och är nu ersättare i riksdagen. Inom kort börjar nomineringsarbetet för valet 2010 och Roland Utbult hoppas på en valbar plats på en eller flera KD-listor.
Varför kommer beslutet just nu?
-Det är en process som pågått under sommaren, säger han.
Roland Utbult blev inte inkryssad i Europaparlamentsvalet i juni, trots en intensiv kampanj från hans sida. Men han anser inte att valet var ett misslyckande. Han fick över 5000 röster, betydligt fler än mer erfarna rikspolitiker på listan.
Analysen efter EU-valet startade dock den process hos honom som nu lett till beslutet att byta parti.
Vilka enskilda frågor handlar det om?
-Kristdemokraterna framhåller familjen som basen i samhället, en åsikt som jag delar. Samtidigt måste man komma ihåg att det inte finns några perfekta familjer och inga perfekta föräldrar och att en familj kan se ut på flera olika sätt. Men trots sina brister behövs familjen för de nära relationerna. De som tycker att den åsikten är förlegad har fel.
-Avdragsrätt för gåvor är en gammal folkpartifråga från 1960-talet, som numera Kristdemokraterna driver. Själv försökte jag lyfta den på Folkpartiets landsmöte, men utan resultat.
-Vigselrätten är också en viktig fråga. Jag tycker det är otroligt att Birgitta Ohlsson i Folkpartiet kan säga att Kristdemokraterna egentligen hade det bästa förslaget - nämligen att en civilrättslig lagstiftning och att kyrkorna lämnar vigselrätten - men att partiet ändå inte kunde stödja det.
Du byter parti inom alliansen, tror du inte att det kan leda till slitningar och kritik?
-Många väljare byter parti flera gånger. Att jag byter parti en gång kan inte vara en så sensationell sak. Det är viktigt för mig att följa min övertygelse.
Roland Utbult påpekar att partierna tenderar att bli starka gemenskaper som det kan vara svårt att lämna, bland annat för att det ser ut som att man därigenom lämnar en ideologi.
- Jag utgår från mina kristna värderingar och faktum är att det numera bara finns ett parti, som hämtar sina grundvärderingar i den kristna idétraditionen. I Folkpartiet hade frisinnet en stor betydelse fram till 1970-talet, men har det inte på samma sätt längre.
Roland Utbult citerar Winston Churchill:
"En del byter åsikter för sitt partis skull och andra byter parti för sina åsikters skull."
I våras presenterade Dagen dig och Alexander Bard som Folkpartiets två olika "ytterligheter". Har Bard-falangen vunnit nu?
-Nej, det vill jag inte gå med på. Han är trots allt en "skrällande cymbal". Det finns många gedigna och förståndiga personer i partiet som har större inflytande än Alexander Bard. Inom Folkpartiet har jag träffat några av de mest kunniga personer som jag har lärt känna.
- Jag har fortfarande stor respekt för det parti som lyfte fram väckelserörelsernas möjligheter att finnas till, och som gav dem livsrum.
Han vill inte kalla sig värdekonservativ.
-Jag säger som Göran Hägglund, att han är värdeorienterad, det tycker jag är mycket bättre.
Uttrycker sig försiktigt
Roland Utbult uttrycker sig försiktigt i de frågor som även för Kristdemokraterna har blivit känsliga de senaste åren, till exempel aborter och samkönade äktenskap.
-Det är inga enkla frågor, det är frågor man brottas med.
- För mig är äktenskapet mellan en man och en kvinna, men det ger mig inte rätt att döma andra. Jag har blivit mycket tränad i att respektera människor, inte minst i mitt jobb på Räddningsmissionen. Jag tycker det är bättre att tala om människors okränkbara värde, i stället för enbart allas lika värde.
-Många människor kräver respekt i dessa dagar men det vore klädsamt om samma personer visade respekt för mina åsikter, även om de inte för tillfället är de politiskt korrekta. Jag tror även att det vi kallar "kristna värderingar" delas av många svenskar.