Nyheter
Ruth Nordström Årets förebild 2014
Ruth Nordström blir Årets förebild. Hon blir det för sitt arbete mot trafficking och för mänskliga rättigheter med juridiken som verktyg.– Jätteroligt, verkligen kul, säger hon när hon på tisdagen besöker redaktionen för att motta utmärkelsen, som delas ut av Dagen och PMU.

Grattis, hur känns det?
– Det är en stor ära och jag hoppas verkligen att jag kan vara en inspiration för människor att stå för vissa värderingar även om det kan vara impopulärt.
Ruth Nordström säger också att det är roligt att se att hon har så många vänner, både i Sverige och utomlands, som tycker att de här frågorna är viktiga.
För många blev hon känd efter kontroversen med hovet och Uppsala universitet tidigare i höst. På grund av att hon också arbetar för samvetsfrihet för personal som hanterar aborter ställdes en traffickingkonferens med hennes organisation Scandinavian Human Rights Lawyers (SHRL) in. Och drottning Silvia avböjde att ta emot ett pris för sitt arbete mot trafficking.
Du fick flest röster av läsarna, med god marginal. Varför blev just du Årets förebild?
– Jag tror att de här frågorna känns angelägna för många. Jag ser ju – inte minst mot det som hände i höstas – att vi har en trång åsiktskorridor i Sverige. Men jag tror att det finns en tyst majoritet som egentligen står för de här värderingarna kring livets okränkbarhet, människovärde, samvetsfrihet och mänskliga rättigheter.
Du tycks vara en verkligt engagerad person. Skulle det kunnat ha blivit något annan fråga som du hade drivit lika passionerat?
– Jag har alltid varit väldigt passionerad. Jag har engagerat mig för unga människor, inte minst unga tjejer, i 18 år, suttit med dem på sjukhus, akuten och i själavård. Det har gällt självmordstankar, självskadebeteenden, psykiska åkommor med mera. Det är jättetufft att vara ung i dag, särskilt att vara ung tjej.
Hon berättar att hon har haft erbjudande om andra, mer karriärinriktade, tjänster,
– Men jag har hela tiden känt att jag behövde följa mitt hjärta. Jag kan inte göra saker halvhjärtat. Jag läste börsrätt till exempel, men jag kände att jag inte kan vara passionerade och helhjärtad för börsrätt.
I motiveringen sägs bland annat att du inte ”ryggar för att arbeta i opinionsmässig motvind”. Stämmer det?
– (Skratt) Ja, det har blåst rätt friskt under hösten. Men jag brukar säga att den det blåser på blir i alla fall inte dammig.
Ruth Nordström berättar också att hennes organisation anmält Aftonbladet för den artikel som låg bakom den inställda konferensen i oktober. De överväger även att gå vidare juridiskt med Uppsala universitets agerande.
Hon reagerar starkt mot påståenden att hon bara skulle ”jobba på ytan” för något, alltså motverka trafficking.
– Vi har tagit initiativ till att straffen behöver skärpas, vi har krävt mer resurser till att bekämpa brotten. En sak som skulle ha tagits upp på konferensen är hur Sverige har lyckats med att bekämpa trafficking. Sverige får bland annat kritik från Europarådets expertgrupp för att vi inte engagerar fler aktörer från civilsamhället, säger hon.
Hon tycker fortfarande att det är ”helt absurt” att abortfrågan kunde avstyra en konferens om trafficking.
Vad ska pengarna, 10 000 kronor, användas till?
– De ska gå till Fonden för samvetsfrihet, som vi har start för att hjälpa Ellinor Grimmark i de rättsliga processerna, eller annan vårdpersonal som vill åberopa samvetsfrihet.