Nyheter
Ruth Nordström: Därför medverkade jag i Al Jazeeras dokumentär
Advokaten Ruth Nordström intervjuades i Al Jazeera-dokumentär om tvångsvård av barn •

Al Jazeeras nya dokumentär om tvångsomhändertagandet av barn riskerar att leda till en ny desinformationskampanj mot Sverige, menar statsminister Ulf Kristersson (M). När advokat Ruth Nordström tackade ja till att medverka var det för att hon ville lyfta barnrättsperspektivet, tillsammans med dåvarande Barnombudsmannen. Men resultatet blev mer vinklat än hon föreställt sig.
– Förhoppningsvis har Barnombudsmannen och jag ändå bidragit till större balans, säger hon.
Dokumentären “Bakom låsta dörrar” består av tre halvtimmeslånga avsnitt och lades nyligen ut på Al Jazeeras plattform 360.
Av anslaget att döma är ambitionen att gå bortom tidigare anklagelser om att myndigheterna i norra Europa skulle kidnappa muslimska barn. Den kampanjen ledde till hat och hot mot svenska offentliga institutioner och enskilda socialsekreterare, och till uppmaningar till våld och terrorattentat.
I Al Jazeeras nya dokumentär intervjuas inte bara förtvivlade föräldrar som mist vårdnaden om sina barn, utan också företrädare för socialtjänsten i Norge, en tysk politiker, Sveriges dåvarande Barnombudsman och flera svenska advokater.
En av de senare är Ruth Nordström från Människorättsadvokaterna, som för några år sedan publicerade en analys av ärenden som rör tvångsomhändertagandet av barn.
– Jag hade ombetts att medverka utifrån min juridiska expertis och fick veta att dokumentären skulle vara balanserad och objektiv. Mitt ingångsvärde var att det bästa sättet att motverka desinformation är att ge korrekt information, säger hon till Dagen.
Ett annat skäl till att Ruth Nordström tackade ja var att även Sveriges dåvarande barnombudsman, Elisabeth Dahlin, gått med på att medverka.
– Vi var överens om att vi skulle lyfta barnrättsperspektivet och människorättsperspektivet, utifrån vår långa erfarenhet, säger Ruth Nordström.
Låta barnen komma till tals
Både hon och Elisabeth Dahlin talar i dokumentären om ärenden och lagstiftning utifrån ett generellt perspektiv, och lyfter bland annat vikten av att barnen själva får komma till tals i processen och av att de måste få det bättre, inte sämre, efter ett omhändertagande.
Men tonvikten i dokumentären ligger ändå på föräldrarnas berättelser. Och där får tittaren inte hela bilden bakom tvångsomhändertagandena, vilket bland annat SVT har konstaterat genom att granska domarna i fråga. Berättarröst saknas, och det är svårt att hänga med i klippen mellan olika länder och familjer. I några fall anklagas privatpersoner för att systematiskt sko sig på att ta emot tvångsplacerade barn.
Allt detta är sådant som Ruth Nordström är mycket kritisk till.

– Resultatet blev inte lika objektivt som utlovats utan klart vinklat till förmån för föräldrarna som fått sina barn omhändertagna. En stor brist är att man heller inte intervjuade socialtjänsten eller socialsekreterare i Sverige. Enligt filmteamet hade man försökt med flera chefer men alla hade tackat nej. Det är synd, tycker jag.
Riskerar spä på fördomar
Av de skälen kan hon också se en risk för att dokumentären skulle kunna användas för att spä på fördomar om Sverige.
– Nu använder inte Al Jazeera begreppet “kidnappningar”. Men det är framför allt muslimska föräldrar som uttalar sig och det kan spä på den oro och rädsla som finns i gruppen, säger hon.
– Det är svårt att förstå den svenska lagstiftningen och den juridiska processen, och därför är det oerhört viktigt att se till att insatserna landar väl och att det inte uppstår kulturella missförstånd.
Med det sagt anser Ruth Nordström att man måste kunna kritisera socialtjänsten när utredningarna brister, eller när man inte gör allt man kan för att sätta in frivilliga åtgärder för att undvika ett tvångsomhändertagande. Också frågan om föräldrarnas rätt till umgänge hanteras ofta bristfälligt, menar hon.
– Ett LVU kan vara en traumatisk upplevelse för föräldrarna och också därför är det oerhört viktigt att det sker på ett rättssäkert sätt och att tvångsomhändertagande följs upp och att Europakonventionen och Barnkonventionen tillämpas, vilket inte sker i tillräcklig utsträckning i dag.