Nyheter

Ruth Nordström talade om samvetsfrihet på europeisk konferens

Nyligen samlades jurister från hela Europa för att diskutera religionsfrihet. Ruth Nordström, ordförande i Scandinavian human rights lawyers, var på plats för att lyfta problematiken kring samvetsfrihet mot abort för barnmorskor i Sverige.

Ruth Nordström.
Ruth Nordström.
Publisert Sist oppdatert

Kristnas förföljelse och diskriminering i Europa blev en central del under konferensen The Vienna Symposium. Institutet Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians in Europe (OIDCE) kritiserade bland annat Sverige.

Ruth Nordström var på plats.

Presenterade svensk praxis

– Institutet uppmärksammade att Mona Sahlin jämfört barnmorskor som åberopar samvetsfrihet för abort med jihadister. Det var något man såg väldigt allvarligt på.

Vad var din roll där?

– Jag höll föredrag om det pågående barnmorskemålet om samvetsfrihet vid Jönköpings tingsrätt. De ville att jag skulle presentera det pågående målet gällande samvetsfrihet och hur svensk rätt överensstämmer med internationell praxis.

Tvingas barnmorskor utföra abort i andra europeiska länder?

– De andra juristerna tyckte att frågan var konstig eftersom barnmorskor i andra europeiska länder inte utför aborter alls. Det normala är att gynekologer eller specialistläkare gör de ingreppen. Dessutom finns det en etisk internationell kod för barnmorskor som tydligt reglerar samvetsfriheten.

Måste då gynekologer och läkare utföra aborter mot sitt samvete?

– Nej, i de allra flesta länder i Europa har man tillämpat Europakonventionens regler för samvetsfrihet i vården. Det finns olika diskussioner för var gränserna går men det är väldigt ovanligt att man inte har någon respekt för samvetsfrihet. Där skiljer sig Sverige från övriga länder.

– Om barnmorskefallet går till Europadomstolen skulle Sverige behöva bevisa att svensk vård är så unik att det är helt omöjligt för svenska vårdgivare att tillämpa samvetsfrihet. Det lär inte bli möjligt.

Vad tar du med dig från konferensen?

– Det kom upp många exempel på hur kristna blivit diskriminerade och utsatta även i Europa, inte minst på arbetsplatser. Det positiva var att vi kunde fortsätta samarbetet för att främja religionsfrihet och andra mänskliga rättigheter.

Powered by Labrador CMS