Nyheter

S: Ändrad föräldraförsäkring skulle öppna för “nanny-system”

Utredning väntas av regeringen, med stöd av KD, M och SD

Publisert Sist oppdatert

Tre av partierna bakom Tidöavtalet - moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater - vill göra det möjligt att överlåta föräldradagar till “närstående”, som far- och morföräldrar eller vänner.

- Det låter mer som ett nanny-system, kommenterar tidigare försäkringsministern Lena Hallengren (S).

Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) berättar för Expressen Mama att regeringen inom kort kommer att presentera en utredning som rör föräldraförsäkringen.

– Vi har sagt från regeringspartierna och Sverigedemokraterna att vi gärna vill öka flexibiliteten. Det handlar om att man ska få livspusslet att gå ihop, säger Anna Tenje och förklarar att det bland handlar om att överlåta föräldradagar till närstående.

– Det skulle kunna vara en morfar, eller en bekant eller en nära vän.

Sedan tidigare kan till exempel en mor- eller farförälder vara hemma med ett sjukt barn och få tillfällig föräldrapenning, under förutsättning att föräldern är sjuk och ingen annan i hushållet kan vårda barnet.

Men Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, liksom Miljöpartiet, har länge föreslagit att inte bara den tillfälliga föräldrapenning utan även andra dagar med föräldrapenning ska kunna överlåtas till personer som inte barnet delar bostad med.

Just detta föreslog en statlig utredning redan 2017: alla vårdnadshavare bör få rätt att överlåta dagar med föräldrapenning “till en person som inte är barnets förälder eller likställd med en förälder”, med tillägget att det är “självklart att endast någon som har föräldrarnas förtroende kommer att få ta del av föräldrapenningen”.

Tidigare socialförsäkringsminister

Den förra regeringen gjorde det möjligt för bonusföräldrar att vara föräldralediga med sin partners barn. Någon ytterligare utvidgning av denna krets önskar dock inte Socialdemokraterna, säger tidigare socialministern Lena Hallengren, numera gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

– Föräldraförsäkringen är till för att föräldrar ska kunna vara hemma med sitt barn. Inte för att i förlängningen ge dagar till “en bekant” vilket mer låter som ett nanny-system, säger Lena Hallengren till Expressen mama.

– Man ska vara försiktig med hur kretsen blir, så att föräldraförsäkringen inte blir ett “vouchersystem” där man skänka dagar till i princip vem som helst, säger hon.

Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren.

Kan skapa förväntan från arbetet

Helen Eriksson forskar om bland annat familjedemografi och socialpolitik vid sociologiska institutionen vid Stockholms universitet. Hon påpekar att familjepolitiken ska balansera många olika intressen, och att det i många länder är långt ifrån självklart att arbetsmarknaden anpassar sig för att föräldrar ska kunna vara med sina barn.

– I USA finns ingen allmän föräldraförsäkring alls; där är det vanligt med en veckas mammaledighet. De som har råd skaffar barnflickor, nannies, vilket gör att många barn bara träffar sina föräldrar på kvällen. På ett liknande sätt är det i delar Kina, fast där är det far- och morföräldrarna som får ta hand om barnen, säger hon till Dagen.

Helen Eriksson, forskare, Stockholms universitet.
Helen Eriksson, forskare, Stockholms universitet.

Bortsett från den ekonomiska ersättningen är en annan poäng med den svenska föräldraförsäkringen att man inte ska kunna förlora arbetet för att man får barn och är borta från jobbet en tid, förklarar hon.

– Om man kan lägga ut föräldradagar på närstående finns en risk att man skapar en förväntan från arbetsgivaren, som redan i dag straffar ut i synnerhet pappor som inte visar framfötterna och är på arbetet i alla lägen.

Powered by Labrador CMS